IN MEMORIAM DEL MESTRE JOSEP ALBAGES VENTURA I DE LA SEVA TORRE DE SANT LLORENÇ SAVALL. EL VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Patrimoni Gencat ens diu de la torre Albagés; habitatge format per diferents parts: el cos principal té dues plantes amb teulada a quatre aigües; d’ell surt ,de la banda esquerra del frontis, un cos amb teulada a dues aigües formant en el pis superior una galeria amb arcades fetes amb obra vista, amb arcs apuntats. Sota teulada, una petita finestra indica la situació de les golfes. A la dreta del frontis s’aixeca una torre de planta quadrangular amb finestres amb arc de mig punt al pis superior, la teulada és de quatre aigües. Sortint de la torre i seguint la façana lateral esquerra i posterior, segueix l’edifici una balconada treballada en pedra. La part posterior de l’edifici mira al riu Ripoll, que discorre als peus de l’edifici.

 

 

 

Cap  esment  que la casa era propietat d’en Josep Albagés i Ventura (Vimbodí, 1877 – Barcelona, 1964) – excepcional mestre que obtingué el seu primer destí com a mestre a Pla de Cabra (avui Pla de Santa Maria),i després , ho va ser de Sant Llorenç Savall, Vic i Manresa, on arribà el 1915, i en marxa l’any 1934 per anar a dirigir el Grup Escolar “Pi i Margall” de Barcelona, sol·licitat pel Patronat Escolar de Barcelona. Fou represaliat després de la Guerra Civil. Un cop rehabilitat, fou director d’un grup escolar a Barcelona fins a l’any 1948 que es jubilà.

Tampoc del mestre d’obres, arquitecte i/o enginyer ni un mot, l’obra fou executada pel contractista local Joan Pla. Del que ens agradarà tenir-ne notícia del lloc i data de naixement i traspàs i del cognom matern a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Al Mapa de Patrimoni diuen; Torre d’estiueig propietat de l’industrial sabadellenc Josep Albagés i executada pel contractista local Joan Pla.

L’any 1937 fou confiscada per l’Ajuntament i convertida temporalment en escola pública; actualment és un habitatge particular.

Normalment els que fan els Mapes de Patrimoni, fan un copiar/pegar de Patrimoni Gencat, ampliant si és possible alguna dada.

Demanarem a la CUP que ens aclareixi la factura del Mapa de Patrimoni, potser, potser, hauria estat més econòmic arranjar el darrer tram del carrer del Calvari, oi?.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *