IN MEMORIAM DE L’ARQUITECTE JUAN FRANCISCO GUARDIOLA MARTÍNEZ

L’arquitecte Joan Francesc Guardiola (Sueca, 1895- Alcira, 1962) es va titular el 1922 a Barcelona. La seva obra es troba distribuïda entre Barcelona i la província de València. Com a estudiant va ressaltar amb el projecte per a un Monument a les Glòries Catalanes i la primera estació de metro de la Plaça de Catalunya (Barcelona) -projecte signat per un altre arquitecte.

Entre els seus edificis hi han tres que no deixen indiferents a qui els veu, són d’una gran rotunditat i color. Aquests tres edificis són de difícil adscripció, ja com a art déco ja com a modernisme tardà. Són les conegudes com Casa Xinesa (Barcelona, carrer Muntaner, 54, construïda per al seu germà Fernando Guardiola), la Casa Jueva (València, carrer Castelló, 20, per a José Salom) i l’Ateneu dels Socors a Sueca, amb influència més aviat hindú i quelcom de gaudiniana. Són fruit de la gran cultura de Guardiola, dels seus viatges i de la preocupació per l’arquitectura autòctona d’altres països.

Un altre edifici important de l’arquitecte va ser el Teatre Serrano a Sueca, ara mutilat, influenciat pel déco nord-americà.

Arquitectes com Guardiola han estat oblidats i són mereixedors d’algun llibre o estudi monogràfic que espero es faci algun dia.

Juan Francisco Guardiola Martínez, [Sueca (Valencia) 1895 – Alcira (Valencia) 1962]

https://amf2010blog.blogspot.com/2013/04/bollywood-en-espana-la-arquitectura.html

Valentí Pons Toujouse.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *