IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE LA CLINICA DE NOSTRA SENYORA DE LA SALUT. SABADELL

Acompanyava al Josep Olivé Escarré a l’edifici de UDIAT Centre Diagnòstic del complex hospitalari del Parc Tauli de Sabadell.

Comprovava que hi ha únicament TRES PLAÇES reservades per a persones amb problemes de mobilitat.

En acabar la prova advertia un edifici de color vermellós, situat al costat d’un edifici envidriat amb forma d’absis. Preguntava si el vermellós era o havia estat una capella, i em contestaven afirmativament sense però, donar-me raó de l’advocació que té o tenia.

Pensava – ànima de canti – que en trobaria dades tant a la fitxa del Consistori Local, com a la de Patrimoni Gencat. En cap d’ambdues; ho preguntaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) , i a l’Arxiu Històric de Sabadell ahs@ajsabadell.cat

http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/037-A.htm

AUTORS :

(1901).Enric Fatjó i Torras (Sabadell, 1862 – ?, 1908). Ens agradarà rebre una fotografia d’aquest arquitecte a l’email coneixercataunya@gmail.com

1924. Juli Batllevell i Arus (Sabadell, 1864 – Barcelona, 20 de setembre del 1928)

1924. Josep Renom i Costa (Sabadell, 22 de novembre de 1880 – 11 de març de 1931

Edifici situat al Parc Taulí i construït per a allotjar-hi els ferits de la guerra d’Àfrica. Posteriorment fou finançat per l’Estat per a destinar-lo a hospital per a combatre la tuberculosi pulmonar. L’edifici consta d’una planta baixa, amb un cos central reculat de planta baixa i pis. Destaca la utilització del maó com a element ornamental i a l’interior, l’antiga sala de quiròfans.

Clínica formada per dos cossos octogonals d’una sola planta amb sobreelevació en el creuer. És d’estil modernista i està construït amb aparell mixt d’obra vista i paredat. Els diferents cossos tenen coberta de teula àrab a dues vessants, i d’ells sobresurten unes tribunes acabades en coberta de pavelló.

La primera pedra es va col·locar el 6 d’octubre de 1901. El 1903 es va realitzar el final de la primera fase. Al 1990 es van efectuar obres interiors per a l’adequació a oficines, amb l’enderrocament del cos afegit a la façana nord (abans Urgències) i la construcció d’un nou edifici a la part nord.

Autors
Nom Cognoms Funció Anys
Enric Fatjó Torras Arquitecte 1901
Juli Batllevell i Arús Arquitecte 1924
Josep Renom i Costa Arquitecte 1924

Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , i potser, potser, també a ahs@ajsabadell.cat

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2015/08/hospital-de-la-mare-de-deu-de-la-salut.html

La pregunta és qualsevol cosa menys senzilla, al llarg dels anys, s’han obert i tancat –  per aquest ordre – més de  10 capelles.

Ens limitem però a preguntar per l’edifici de color vermellós, la història dels edificis religiosos al Parc Taulí, quedarà pendent.

Si ho entenc bé, la capella s’aixecava l’any 1925,  seguint el projecte de Josep Renom i Costa (Sabadell, 22 de novembre de 1880- 11 de març de 1931)

Josep Renom, arquitecte i urbanista (1880-1931)

https://www.facebook.com/groups/patrimonisabadell/search/?query=Tauli&epa=FILTERS&filters=eyJycF9hdXRob3IiOiJ7XCJuYW1lXCI6XCJhdXRob3JcIixcImFyZ3NcIjpcIjEwMDAwNDgyNzY5OTQ0NlwifSJ9&hc_location=ufi

No sabia trobar cap referència a l’advocació de la Capella –  quan al terme advocació ens diu l’enciclopèdia catalana “Títol donat a un temple, a una capella, a un altar, a una imatge, etc., pel fet d’ésser dedicat a Jesucrist, a la Mare de Déu, a un sant”, us deixo un enllaç al mot en llengua castellana https://dle.rae.es/?id=0su2Uib – .  Està clar que la religió, avui ja no és sinònim de cultura, oi?.

EL REINO DE ESPAÑA, no va bien.

 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *