IN MEMORIAM. CONVENT DE SANT FRANCESC DE PAULA/CASA DE CULTURA. GRANOLLERS. EL VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

Crisant Palau‎ publica una fotografia parcial de la façana de l’església de l’antic convent de Sant Francesc de Paula, de frares mínims, que fou fundat l’any 1578. En la sessió del Consell del 25 de maig del 1571, s’exposa que la vila cada dia augmenta de focs i té necessitat de l’assistència als malalts, raó per la qual es feia necessari erigir un convent de frares, comprometent-se a pagar-ne un per als frares mendicants o de Jesús. El resultat d’aquesta decisió va ser que el 1579 el Consell comprés l’espai de terra necessari per a construir el convent de Sant Francesc de Paula .

Fou desamortitzada el 1835 i oberta al culte fins el 1936, en que va esser incendiada.

El 1956, un cop restaurada, pels arquitectes Josep M. Martorell Codina (Barcelona, 1925 – 28 de novembre de 2017) i Oriol Bohigas Guardiola (Barcelona, 20 de desembre de 1925)era convertida, sota el patrocini de Pere Maspons i Camarasa ( Granollers, Vallès Oriental, 1885 — Granollers, Vallès Oriental, 1962) , en la Casa de Cultura Sant Francesc, que alberga actualment una sala d’actes, sales d’exposicions i l’hemeroteca municipal.

http://anoiadiari.cat/gent/mor-josep-martorell-dels-arquitectes-sagrada-familia-igualada/

https://www.48hopenhousebarcelona.org/ca/autor/oriol-bohigas

https://www.google.com/search?q=Pere+Maspons+i+Camarasa&safe=off&rlz=1C1SQJL_caES807ES807&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiKtNzGi9rhAhVD1xoKHabzDf0Q_AUIDygC&biw=1366&bih=608#imgrc=OcybHGXx3ZMbsM:

Patrimoni Gencat ens diu¸ edifici originàriament religiós, del qual es conserva l’església i part del convent, convertit en Casa de Cultura. Te dues portes gairebé iguals, una al frontis i una altra al lateral (aquesta amb columnes estirades). Les portalades, de columnes jònico-romàniques i basament amb decoració floral, són coronades per un frontispici triangular amb tres boles. Al frontó hi ha un escut dels Perpinyà, donadors dels terrenys. La planta és d’una sola nau sense creuer (18,95×6,63metees) amb absis pla i quatre capelles (3,35 metres de fons), que segueix l’estil greco-romà.

Te tres arcades inferiors i sis superiors de maons sense arrebossar. L’església antiga s’estén de S a N. El convent és a occident.

http://www.granollers.cat/adreces/culturals/casa-cultura-sant-francesc

https://www.monestirs.cat/monst/vallor/cvr16paul.htm

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *