IMATGES I RECORDS DE LA ‘CERDANYA PETITA’. CERDANYOLA DEL VALLÈS. EL VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Volia recollir algunes dades i imatges de Cerdanyola del Vallès,  val a dir quan a les dades accessibles des de internet,  que son extremament simples i breus, dissortadament el creixement econòmic i demogràfic, s’ha endut per davant algunes realitats insuficientment documentades.

‘Qui fa el pot, no està obligat a més’, amb aquest pensament confecciono aquest breu, en el que faig referència a :


Sant Martí de Cerdanyola , es va construir entre 1902 i 1909, en una antiga zona d’horts cedida per Francesc Mariner i Moratona entre Cerdanyola de Baix i Cerdanyola de Dalt., segons plànols de l’arquitecte Claudi Duran i Ventosa (Barcelona 1864 – 27 Novembre de 1925), . El campanar és posterior i diferent al que contemplava el projecte original i el rellotge es va posar l’any 1923.


La rectoria de Sant Martí , d’estil modernista, és obra de l’arquitecte Eduard M Balcells Buïgas (Barcelona, 1877 – 1965) , que la va projectar el 1908, però, per falta de diners, no està acabada i falta bona part de la decoració externa que Balcells havia dissenyat. [ Eduard Maria Balcells i Buigas ] (Barcelona, 1877 – Barcelona, 1965) Arquitecte. Des del 1905 fou arquitecte municipal de Cerdanyola del Vallès.


Masia de Can Cordelles, coneguda amb aquest nom al menys des del segle  XVII i antigament anomenada també “torre de Cordelles”. El nom ve d¹una important família de la noblesa que n’era la propietària. Al segle  XIX, la família Bielsa , hi va afegir el porticat a les quatre façanes que li dóna l’actual aspecte tan característic. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autor de la reforma.

A final de la dècada de 1920 va començar a urbanitzar-se el seu entorn, segons el projecte de Nicolau M. Rubió i Tudurí (Maó, Menorca 5 de febrer de 1891 – Barcelona 4 de maig de 1981 , que la va dissenyar seguint la filosofia de les “ciutat-jardí” noucentistes. D’aquell projecte, a dia d’avui és difícil trobar-ne cap evidencia i/o testimoni.


Aquí i allà, amb molta paciència és possible trobar – encara – alguna mostra de l’esplendor de la ‘petita Cerdanya’ , que patirà desprès de la victòria dels sediciosos feixistes que s’alçaven en armes contra el govern LEGÍTIM de la II República, que batejarien aquella acció ignominiosa com  “la guerra civil”, un procés de desenvolupament constructiu, marcat per la mediocritat i l’especulació.

En algunes masies i cases d’estiueig hi havia oratoris i/o capelles dels que ens agradaria rebre imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com  , castellardiari@gmail.com , i  tenir noticia de l’advocació que tenien

L’alienació  de l’església nacional catòlica, primer amb els sediciosos feixistes que s’aixecaven en armes contra el govern LEGÍTIM de la II República, i desprès amb la dictadura franquista en la que convertirien al sàtrapa en un semideu, endegava un procés d’allunyament de la ciutadania, que no sembla tenir aturador.

Els ciutadans s’han  allunyat de l’ESGLÉSIA, no de Deu.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *