IMATGES DEL FONS JOSEP OLIVÉ ESCARRÉ DE FOTOGRAFIA MONUMENTAL DE CATALUNYA. EL NUCLI DE PUJARNOL I L’ESGLESIA DE SANT CEBRIÀ. PORQUERES. ARA, PLA DE L’ESTANY..

El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 ) , lliurava l’ànima al Senyor,  el  6.05.2019 a Castellar  del Vallès, i les seves despulles rebien sepultura al dia seguent al fossar de Sant Llorenç  Savall.

Malgrat la seva absència física, continuarem en els propers dies, setmanes i mesos, penjant fotografies d’aquest Fons que el Josep Olivé Escarré donava a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall.

Retratava el petit nucli de Pujarnol, Llogaret del municipi de Porqueres, abans de la comarca del Gironès, i des de 1988, del Pla de l’Estany. La creació de la comarca ha comportat la ‘pèrdua’ d’una bona part de la documentació històrica. Felicitem als responsables,i ens reafirmem – molt a contracor – en que a Catalunya no li calen ‘enemics exteriors’, només amb ‘els de casa’ ja anem més que servits.

Quan al topònim, etimològicament deriva del llatí , vegis, pŏdĭu Arnulfi (nom personal germànic), ‘muntanya d’Arnolf’. La documentació més antiga que se’n coneix dóna les formes pugo Arnulfo (a. 1017) i puio Arnulpho (a. 979).

La descripció que en fa patrimoni Gencat ens diu, edifici de planta rectangular amb cossos afegits. Presenta dues torres situades a dues cantonades oposades en diagonal. Una és de planta quadrangular, amb teulada a dues aigües, constitueix la torre de l’homenatge;l’altra és de planta circular, amb teulada a una vessant.

L’edificació principal té planta baixa, pis i golfes i s’estructura al voltant d’un pati interior, al qual s’accedeix per un vestíbul cobert amb volta de rajola. La façana principal presenta el portal d’accés de llinda plana i tres finestrals al primer pisde similars característiques. La façana sud té un gran contrafort. La planta baixa presenta sostres amb volta de rajola i el primer pis amb cairats.

FONS JOSEP OLIVÉ ESCARRÉ DE FOTOGRAFIA MONUMENTAL DE CATALUNYA. SANT LLORENÇ SAVALL

Retratava també l’església parroquial de Sant Cebrià, edifici de planta rectangular amb absis semicircular. La nau presenta la volta lleugerament apuntada i les parets llises enguixades. En època posterior, al costat nord de la nau, s’hi afegiren capelles,la sagristia i, als peus, el cor. Separen la nau i el presbiteri dos arcs decreixents. Una cornisa segueix tot els seu perímetre a l’alçada de l’inici de la volta. El campanar és situat a sobre la portalada. És de planta quadrada i té un sol pis, amb dos finestralsa les cares est i oest, i un a les cares nord i sud. La façana és llisa i presenta una porta adovellada i un rosetó.

Al costat i al darrera del temple hi ha el petit fossar, en indrets com aquests de Pujarnol i la seva església de Sant Cebrià, és perceptible la presència de l’Altíssim, tant almenys, com l’absència de qualsevol suport de les administracions locals, comarcals,provincials, autonòmiques i del REINO DE ESPAÑA.

Reiterava aquí la reiterada pregaria dels catalans, Senyor ; allibera el teu poble!

Els actuals residents desconeixen si el nucli va tenir escola abans de la dictadura franquista, penso que possiblement a la rectoria de l’església parroquial de Sant Cebrià , s’hi havia impartit docència, és bo recordar que el mot ‘escolà’ , designa en la nostra llengua ‘ el que va a l’escola’, i en un segon significat , ‘el que ajuda a l’altar al sacerdot’, figura aquesta a la que la llengua castellana – ja sabeu que el ESPAÑOL no existeix – anomena MONAGUILLO.

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca fent-nos arribar imatges i dades dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista a l’email coneixercatalunya@gmail.com , si ho feu Catalunya us ho agrairà.

La col·lecció de fotografia monumental de Catalunya que constitueix el Fons Josep Olivé Escarré, va ser donada a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, amb la finalitat d’augmentar el patrimoni col·lectiu dels llorençans

Desitgem que els canvis a l’equip de govern a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall  no frustrin les expectatives  d’arranjament del darrer tram del carrer del Calvari, oi?.

BONES NOTICIES DE SANT LLORENÇ SAVALL

Intuïm una repetició – molt sonada – de la història de Samso i Dalila . la recordeu ?.

P/D

El Sr, FACE[VOX], m’agrada pensar que hi ha una – mala – persona al darrera d’aquestes decisions , em bloqueja i em diu ;

Potser heu utilitzat Facebook de manera que els nostres sistemes consideren inusual, fins i tot si no volíeu fer-ho. Podeu publicar-ho de nou en 7 dies

Rebia un nou missatge que perllongava 4 dies més el bloqueig.

Ara diuen que estem ‘ en observació

Per descomptat cap aclariment respecte a que consideren ‘inusual’ els seus sistemes.

Això, el bloqueig de FACE[VOX] no ens converteix en CATALANS EXCEPCIONALS, sembla que dissortadament tenen instruccions de torpedinar la nostra llengua.

Sou pregats de compartir aquests enllaços, tan com us sigui posible

 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *