IMATGES DEL FONS JOSEP OLIVÉ ESCARRÉ DE FOTOGRAFIA MONUMENTAL DE CATALUNYA. NOUVELLES ÉGLISE DE SANT SALVADOR. GERB. OS DE BALAGUER. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 ) , lliurava l’ànima al Senyor, el 6.05.2019 a Castellar del Vallès, i les seves despulles rebien sepultura al dia seguent al fossar de Sant Llorenç Savall.

Malgrat la seva absència física, continuarem en els propers dies, setmanes i mesos, penjant fotografies d’aquest Fons que el Josep Olivé Escarré donava a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall.

L’any 1964 Os de Balaguer incorporà la major part del terme de Tragó de Noguera, municipi que havia quedat greument afectat per la construcció dels embassaments de Canelles i de Santa Anna; aquests, juntament amb els nuclis de Tragó, Canelles, Blancafort i Alberola i Gerb, que concentra la majoria de la població , i fou municipi independent a mitjan segle XIX i en el breu miratge de llibertat i democràcia del període 1937-39, donaven una superfície de 136 km².
Llegia que a darreries del segle XIX els gerbolins decidiren abandonar i enderrocar el nucli històric de Gerb i construir noves cases a la zona baixa del poble.

Entre el 1900 i el 1910 es bastiren les noves cases del poble.

El 1907 es consagrà la nova església amb la mateixa advocació a Sant Salvador i una capella dedicada a Sant Antoni i la Mare de Déu. Prèviament s’havia enderrocat l’església feta bastir per Ermengol IV.

Agustí Duran i Sanpere (Cervera, 5 de juny de 1887 – Barcelona, 29 d’abril de 1975) dóna notícia que, per sufragar la construcció de la nova església de 1907, es vengué el retaule gòtic del segle XIV que, després de passar per les mans de l’antiquari Salvador Babra i Rubinat (1874-1930) de Barcelona, ingressà el 1931 al Museu de la Ciutadella, antecedent de l’actual MNAC.

http://www.museunacional.cat/ca/colleccio/retaule-de-la-mare-de-deu-i-sant-antoni-abat/anonim-catalunya-lleida/025071-000

No hi ha cap dada de l’autor del projecte, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email [email protected]

Quan a l’església ens diu patrimoni Gencat que és un edifici d’una sola nau, dividida en cinc trams i coberta amb volta de canó amb llunetes, igual que la capella major. La construcció està realitzada en pedra, i els suports són contraforts tant a l’exterior, com a l’interior on serveixen a més, per a separar les capelles laterals (tres per banda). La sagristia té el sostre pla i el cor d’obra es troba als peus de la nau.

La porta d’accés es troba a la façana principal i té un arc rebaixat i motllurat. Al centre de la motllura hi ha un escut, i per sobre, un petit nínxol amb una imatge. A la part superior de la façana un rosetó contribueix a la il•luminació interior de l’església.

http://blogscat.com/a/diaridecastellardelvalles/fons-josep-olive-escarre-de-fotografia-monumental-de-catalunya-sant-llorenc-savall/

Actualment té un campanar construït amb pedra arrebossada de dos pisos,annex a la façana.

No podíem accedir al interior, del que no en trobava imatges a la xarxa, sou pregats de fer-nos-en arribar a l’email [email protected]

El topònim se li atorga el significat ‘ sota els paratges oberts’.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email [email protected] , [email protected]

Els documents i fotografies de l’Arxiu del Josep Olivé Escarré es lliuraran a l’Arxiu Gavin, dèiem però, al  Cercle d’Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall, que podien escanejar TOT el que els sembli que té interès local. Els originals i una còpia digital seran lliurat a l’Arxiu Gavín.

 Agrairem però,  al  Cercle d’Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall que no es demorin en dur-ho a la pràctica.

 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *