IMATGES DEL FONS JOSEP OLIVÉ ESCARRÉ DE FOTOGRAFÍA MONUMENTAL DE CATALUNYA. L’ALZINA DE CAN POAL DE LA COSTA. TERRASSA. VALLÈS OCCIDENTAL

El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 ) , lliurava l’ànima al Senyor, el 6.05.2019 a Castellar del Vallès, i les seves despulles rebien sepultura al dia seguent al fossar de Sant Llorenç Savall

Malgrat la seva absència física, continuarem en els propers dies, setmanes i mesos, penjant fotografies d’aquest Fons que el Josep Olivé Escarré donava a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall.

En la seva ‘Volta a Catalunya’ , el Josep Olivé Escarré, faria quasi 90.000 quilometres

S’acompleix en la persona i la trajectòria vital del Josep Olivé Escarré, la dita “ningú és profeta a casa seva” .

Retratava al Josep Olivé Escarré davant d’aquest magnífic exemplar de Quercus ilex que apareix en el CATÀLEG DE PARATGES D’INTERÈS NATURAL I PAISATGÍSTIC AL MUNICIPI DE TERRASSA
http://www.mediambient.terrassa.org/updocs/Cataleg%20Peratges%20Interes.pdf

L’alzina és considerat arbre sagrat, com a símbol de força, solidesa i longevitat, en diferents àmbits religiosos de l’antiguitat, consagrada al déu Zeus a Dodona, a Júpiter a Roma o a Perun, de la mitologia eslava. Segons diverses tradicions, la clava d’Hèrcules era de fusta d’alzina, el mateix que la creu on es va crucificar a Jesucrist. Abraham rep les revelacions de Déu a prop d’una alzina.

Tinc la sensació que la nostra ‘civilització’ curulla d’eines tècniques, ha perdut – entre moltes coses – la capacitat de ‘ sentir a Déu’ en les seves obres, com per exemple aquesta alzina de la que ens diu el Catàleg :

Interès
Singularitat de l’arbre.

Valors a protegir // Vulnerabilitat
L’arbre i la seva superfície de projecció. // Un canvi d’usos que afavoreixi la compactació de l’espai o canvis significatius del relleu proper que afectin la zona de projecció.

L’espai
Arbre de capçada regular de 25 m. de diàmetre.

Perímetre de tronc de 4 m.. i 18 m. d’alçada. Ubicada a l’extrem d’un bosquet de pi blanc amb peus joves d’alzines i roures, sense presència de vegetació arbustiva. Entorn agrícola extensiu de secà en abandó.
Presència d’erms amb oliveres, ametllers i alguna figuera residual.

Usos actuals
Pastura.

Estat de conservació
Bo.

Situació
100 m. al sud de la masia de Can Poal.

Accessos
Passant per sota la A-18. Camí Ral de Terrassa a Ullastrell. Abans d’arribar a dalt el coll, agafem el desviament a la dreta direcció Can Poal.

Coordenades UTM
: N: 4600799 E: 416318

Alçada
: 18 m.

Superfície: radi protecció: 12,5 m + 5 m seguretat = 962
m2

Qual.Urbanística: D1-er

Feu el camí per veure’la

La col·lecció de fotografia monumental de Catalunya – més de 3000 imatges – que constitueix el Fons Josep Olivé Escarré, va ser donada a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, amb la finalitat d’augmentar el patrimoni col·lectiu dels llorençans

Segur, segur, segur, que al cel arriben també les ‘bones noticies de Sant Savall’

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *