IMATGES DEL FONS JOSEP OLIVÉ ESCARRÉ DE FOTOGRAFÍA MONUMENTAL DE CATALUNYA. LA OBLIDADA CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DE LA SALUT DE TONA. OSONA

El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 ) , lliurava l’ànima al Senyor, el 6.05.2019 a Castellar del Vallès, i les seves despulles rebien sepultura al dia seguent al fossar de Sant Llorenç Savall

Malgrat la seva absència física, continuarem en els propers dies, setmanes i mesos, penjant fotografies d’aquest Fons que el Josep Olivé Escarré donava a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall.

En la seva ‘Volta a Catalunya’ , el Josep Olivé Escarré, faria quasi 90.000 quilometres

S’acompleix en la persona i la trajectòria vital del Josep Olivé Escarré, la dita “ningú és profeta a casa seva

Retratava al Josep Olivé Escarré al costat d’aquesta capella d’una sola nau, coberta a doble vessant, amb contraforts a les parets laterals, grans finestrals d’arc de mig punt entre els contraforts i una porta principal amb un arc carpanell de cinc punts, que recolza sobre una imposta decorada amb motius vegetals i una columna de secció molt prima adossada als brancals. Sobre la porta i sota teulada un rosetó il•lumina l’interior.

La història ens diu que l’any 1930, Mn. Valentí Vilaregut va obtenir el permís per celebrar-hi missa dominical des de juliol a octubre.

Llegia que desprès de la victòria dels sediciosos feixistes contra el govern de la II Republicà Española, l’estiueig es convertí en un fenomen que canvià la vida dels tonencs. Els nous fabricants, funcionaris i botiguers i tota la gent afavorida per la nova situació econòmica celebrava misses, en castellà, al barri de la Roqueta.

Mn. Planas però , l’any 1943, va fer cessar aquesta pràctica al•legant que anessin a la nova església de sant Andreu .
El 24 de juliol de 1944 el bisbe Joan Perelló i Pou (Santa Maria del Camí, Mallorca, 30 d’abril de 1870 – Vic, Osona, 27 de juliol de 1955), atenen una instància presentada pels estiuejants, tornà a restablir-hi el culte.

Actualment està tancada i abandonada.

Trobava un treball magnífic del Marc Costa i Sitjà ‘ TORRE SIMON: Història i Arquitectura d’una joia modernista en el poble de Tona ‘ , en el que s’atribueix l’autoria d’aquesta Capella de la Mare de Déu de la Salut, situada davant de les Torres Llussà a l’actual Avinguda del Balneari, que és construí l’any 1925 segons el projecte de Fèlix Domènech i Roura (1888 – 1977) fill de Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de desembre de 1850 – 27 de desembre de 1923). El projecte de la capella fou promocionat per tots els estiuejants, i les campanes foren regalades per una fosa de les Masies de Voltregà, La Farga d’Ordeig o Colònia “La cambra”, propietat dels marquesos de la Cambra. La marquesa féu forjar el seu nom en les campanes.

Ens agradarà saber, a l’email [email protected] , les raons d’aquesta sobtada ‘ manca de fe ‘ en la mediació de Mare de Déu de la Salut per part dels tonencs.

Tona, podria com la Garriga organitzar una ruta del Modernisme, material no en falta, potser, potser però, els manca empenta, oi ?.

El Claudi Pagès Puig, Premi Mil•liari 2016, amb qui tinc el goig de col•laborar en la tasca de documentar i publicitar els edificis religiosos de Tona, em feia arribar imatges de la Capella de la Salud, i també la noticia esperançadora de la seva possible rehabilitació, ara que passarà a formar part del patrimoni de TOTS els tonencs.

 

 

 

Esperem rebre a l’email [email protected] , imatges i noticies que confirmin aquests auguris.

La col·lecció de fotografia monumental de Catalunya – més de 3000 imatges – que constitueix el Fons Josep Olivé Escarré, va ser donada a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, amb la finalitat d’augmentar el patrimoni col·lectiu dels llorençans

Segur, segur, segur, que al cel arriben també les ‘bones noticies de Sant Savall’

P/D

El Sr, FACE[VOX], m’agrada pensar que hi ha una – mala – persona al darrera d’aquestes decisions , em bloqueja i em diu ;

Potser heu utilitzat Facebook de manera que els nostres sistemes consideren inusual, fins i tot si no volíeu fer-ho. Podeu publicar-ho de nou en 7 dies

Rebia un nou missatge que perllongava 4 dies més el bloqueig.

Ara diuen que  estem ‘ en observació’

Per descomptat cap aclariment respecte a que consideren ‘inusual’ els seus sistemes.

Això, el bloqueig de FACE[VOX] no ens converteix en CATALANS EXCEPCIONALS, sembla que dissortadament tenen instruccions de torpedinar la nostra llengua.

Sou pregats de compartir aquests enllaços, tan com us sigui posible

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *