IMATGES DEL FONS JOSEP OLIVÉ ESCARRÉ DE FOTOGRAFÍA MONUMENTAL DE CATALUNYA. LA FONT DE SANT JOSEP DEL BALNEARI DE LA FONT PICANT DE SANT HILARI SACALM. LA SELVA. GIRONA.

El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 ) , lliurava l’ànima al Senyor, el 6.05.2019 a Castellar del Vallès, i les seves despulles rebien sepultura al dia seguent al fossar de Sant Llorenç Savall.

Malgrat la seva absència física, continuarem en els propers dies, setmanes i mesos, penjant fotografies d’aquest Fons que el Josep Olivé Escarré donava a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall.

En la seva ‘Volta a Catalunya’ , el Josep Olivé Escarré, faria quasi 90.000 quilometres

S’acompleix en la persona i la trajectòria  vital del Josep Olivé Escarré, la dita   “ningú és profeta a casa seva” .

Retratava al Josep Olivé Escarré a la font homònima del que fou Gran Balneari de la Font Picant de Sant Hilari Sacalm a la comarca de la Selva.

De totes les fonts del balneari, va ser la primera de la que se’n va conèixer l’existència. El Dr. Josep Gravalosa, Nascut a Vilanova de Sau durant la primera meitat del segle XVIII, metge del poble, la va donar a conèixer l’any 1779.

La construcció actual de la font és de l’any 1927 i la va fer l’ arquitecte Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Província de Barcelona, 27 d’agost de 1881 – Barcelona, 1 d’abril de 1966)

S’hi pot accedir per unes escales que trobem just entrar a la propietat si venim de la carretera o bé per un caminet que voreja la casa dels masovers.

A sobre la font hi podem llegir “Benedicte fontes Domini”, és a dir, beneïu les aigües del Senyor. També hi podem veure unes petites cavitats amb uns números gravats que corresponen als números de les habitacions de l’Hotel(cada hoste podia deixar-hi el seu got).

Quan hi havia molta afluència de gent al balneari, a la font hi havia un home que s’encarregava de timbrar el tiquets de cada client i d’aquesta manera es controlava que cada pacient prengués la dosi d’aigua que li havia prescrit el metge.

Abans d’aquesta construcció de pedra n’hi havia hagut una altra, era de fusta i es va cobrir amb una marquesina de ferro per tal de que els clients s’hi poguessin aixoplugar a sota si plovia, però un fort aiguat l’any 1926 es va endur la construcció riera avall.

Podeu veure aquí l’anàlisi de les aigües, i les seves aplicacions mèdiques.

Us deixo un enllaços molt interessants :

http://www3.udg.edu/acces/Premis_Recerca/premis2004/treballs_recerca/comarcal/Meritxell_Bosch%20.pdf

https://www.facebook.com/fontpicant.balneari?fref=ts

http://www.santhilari.cat/files/pdf/concursos/moragues/elbalnearidelafontpicant.pdf

http://www.cedinsa.net/ca/etapa.php?idEtapa=114&idRuta=24

 

l’August Font i Carreras (Barcelona, 2 de juny de 1846 -Barcelona, 6 de març de 1924), va ser l’autor de l’edifici de l’Hotel Balneari que no podíem visitar en aquesta ocasió, eren més de 18:00 hores, i ens calia tornar fins a Castellar del Vallès.

L’espai necessita i demana fer-hi una visita ‘tranqui-la’ , que esperem tenir en un futur proper ocasió de fer.

La col·lecció de fotografia monumental de Catalunya – més de 3000 imatges – que constitueix el Fons Josep Olivé Escarré, va ser donada a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, amb la finalitat d’augmentar el patrimoni col·lectiu dels llorençans
Segur, segur, segur, que al cel arriben també les ‘bones noticies de Sant Savall’

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *