IMATGES DEL FONS JOSEP OLIVÉ ESCARRÉ DE FOTOGRAFÍA MONUMENTAL DE CATALUNYA. ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ. ARENYS DE MUNT. EL MARESME

El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 ) , lliurava l’ànima al Senyor, el 6.05.2019 a Castellar del Vallès, i les seves despulles rebien sepultura al dia següent al fossar de Sant Llorenç Savall

Malgrat la seva absència física – aquest és el primer Nadal que no el tenim fisicament entre nosaltres – , continuarem en els propers dies, setmanes i mesos, penjant fotografies d’aquest Fons que el Josep Olivé Escarré donava a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall.

En la seva ‘Volta a Catalunya’ , el Josep Olivé Escarré, faria quasi 90.000 quilometres

S’acompleix en la persona i la trajectòria vital del Josep Olivé Escarré, la dita “ningú és profeta a casa seva

El Josep Olivé Escarré  havia fet seu un pensament que de ben segur us ajudarà sempre;  el temps no s’atura ni espera per ningú. Així que no t’aturis. Segueix endavant perquè  en aquest moment ets el més vell que pots ser i el més jove que tornaràs a ser mai.

El Mapa de patrimoni d’Arenys de Munt ens diu de l’església de Sant Martí que fou construïda entre els anys 1531 i 1544 damunt una església anterior, probablement romànica. El mestre d’obres fou Pau Mateu, amb la col•laboració del seu germà Antoni.

El campanar fou construït abans de l’església actual. Fou encarregat a Pere d’Alquier, constructor francès, el 8 de maig de 1514. Es va finalitzar l’any 1518. Originàriament constava de tres pisos amb coronament de merlets de tres esglaons. Posteriorment s’afegí el rellotge i el pinacle piramidal. Les obres de renovació de l’enllosat de l’església, l’any 1997, van permetre descobrir una cripta que travessa el subsòl del temple des de la porta fins el presbiteri. També es descobriren altres enterraments: un sepulcre davant l’altar de Sant Sebastià i el sepulcre amb ossera enfront l’altar de Sant Isidre. Sembla que aquesta cripta es construí a l’entorn de 1670. La única tapa de la cripta central amb inscripció, just davant del presbiteri és la de la família Bellsolell i diu: “Sepultura de Casa Bellsolell de la Torre. Feta en lo any 1678”. La cripta feia 3’30 x 3 x 16 metres. Cap a 1880 es tapa la cripta amb un nou enrajolat, perdent-se la seva memòria fins a finals del segle XX.

Edifici d’una sola nau. Façana austera i harmoniosa, flanquejada per un campanar de torre de planta quadrada.

Retaule a l’interior. Porta d’entrada d’arc de mig punt motllurada i decorada amb motius vegetals i cares. Hi ha un gran arquitrau amb timpà superior on hi havia una escultura de Sant Martí feta per Joan de Tours i que es va destruir durant la Guerra Civil. Actualment hi ha una reproducció. A la part superior central hi ha una creu i una figura de Sant Miquel Arcàngel esculpides per Jaume Safont, el mateix que va fer la porta, on hi ha ferradures antigues incrustades, algunes procedents de l’església romànica.

Patrimoni Gencat ens diu ; l’església de Sant Martí d’Arenys de Munt fou bastida al segle XVI sobre una d’anterior, probablement romànica. El mestre d’obres fou Pau Mateu, amb la col•laboració del seu germà Antoni.

El campanar fou construït abans que l’església actual. Aquest fou encarregat el 8 de maig de 1514 a Pere d’Alquier, constructor francès. La construcció fou acabada l’any 1518. El campanar estava format per una base quadrada i tres pisos d’alçada, rematat per un terrat amb merlets de tres esgraons. Es va coronar el terradet amb un pinacle en forma de piràmide.

L’església es troba documentada per primera vegada en el Precepte de Lluís el Calb a favor de la Seu de Barcelona, datat el 9 de setembre del 878. també en un document datat al 998 sobre una donació de Ramon i Ermessenda a favor d’Ennego; i en un altre datat el 1119 sobre una confirmació de límits.

De l’any 1539 hi ha documentada la venda de l’antic portal, i durant el 1540 l’enderroc de l’edifici romànic.

Església d’una nau, amb la façana austera, flanquejada per una torre campanar de base quadrada, dins l’estil gòtic tardà. A l’interior hi ha un retaule fet per Pere Serafí i dues talles de Joan de Tours.

Retratava un parell de capelles amb advocacions de la Mare de la Déu.

 

A la de la Mare de Déu del Remei, excelsa patrona d’Arenys de Munt, hi ha una magnifica mostra d’exvots

A la façana principal hi ha la porta d’entrada en arc de mig punt, amb uns relleus al timpà que representen Sant Martí.

Es una porta arquitrabada. Els originals- fets per l’imaginer Joan de Tours- foren malmesos durant la guerra: els actuals en són una reproducció. A la part superior hi ha una creu esculpida pel picapedrer Jaume Safont, el mateix que va fer la porta i una imatge de Sant Miquel Arcàngel que està situada sobre la creu (feta l’any 1541).

L’acabament de la porta és rematat per unes motllures amb unes petites decoracions vegetals i cares a les impostes. La porta és original del segle XVI i presenta incrustacions de ferradures antigues, algunes anteriors, procedents de l’església romànica.

Als anys 80 del segle XX es va tirar a terra una part de paret que comunicava amb la rectoria, i va aparèixer una porta lateral amb motllures.

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/signes-dels-temps/esglesia-de-sant-marti-darenys-de-munt/video/4517015/

http://pagines.uab.cat/recercaixa.artenperill/content/arenys-de-munt-esgl%C3%A9sia-parroquial-de-sant-mart%C3%AD

http://pagines.uab.cat/recercaixa.artenperill/content/arenys-de-munt-esgl%C3%A9sia-parroquial-desant-mart%C3%AD

El Josep Salvany Blanch visitava Arenys de Mur l’any 1916, i dissortadament no  li cridava especialment l’atenció l’església de Sant Martí.

En aquesta societat tan ‘laica’ la tasca de localitzar i divulgar el patrimoni històric i cultural de caire religiós, Déu n’hi do, la dificultad que comporta, oi?.

La col·lecció de fotografia monumental de Catalunya que constitueix el Fons Josep Olivé Escarré, va ser donada a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, amb la finalitat d’augmentar el patrimoni col·lectiu dels llorençans

Desitgem que els canvis a l’equip de govern a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall no frustrin les expectatives d’arranjament del darrer tram del carrer del Calvari, oi?.
http://blogscat.com/a/diaridecastellardelvalles/bones-noticies-de-sant-llorenc-de-savall/
Intuïm una repetició – molt sonada – de la història de Samso i Dalila . la recordeu ?.

P/D
El Sr, FACE[VOX], m’agrada pensar que hi ha una – mala – persona al darrera d’aquestes decisions , em bloqueja i em diu ;

Potser heu utilitzat Facebook de manera que els nostres sistemes consideren inusual, fins i tot si no volíeu fer-ho. Podeu publicar-ho de nou en 7 dies
Rebia un nou missatge que perllongava 4 dies més el bloqueig.
Ara diuen que estem ‘ en observació’

Per descomptat cap aclariment respecte a que consideren ‘inusual’ els seus sistemes.

Això, el bloqueig de FACE[VOX] no ens converteix en CATALANS EXCEPCIONALS, sembla que dissortadament tenen instruccions de torpedinar la nostra llengua.

Sou pregats de compartir aquests enllaços, tan com us sigui posible

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *