IMATGES DEL FONS JOSEP OLIVÉ ESCARRÉ DE FOTOGRAFÍA MONUMENTAL DE CATALUNYA. EL PUJOLAR. SENTFORES. VIC. OSONA

El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 ) , lliurava l’ànima al Senyor,  el  6.05.2019 a Castellar  del Vallès, i les seves despulles rebien sepultura al dia seguent al fossar de Sant Llorenç  Savall.

Malgrat la seva absència física, continuarem en els propers dies, setmanes i mesos, penjant fotografies d’aquest Fons que el Josep Olivé Escarré donava a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall.

En la seva ‘Volta a Catalunya’ , el Josep Olivé Escarré,  faria quasi 90.000 quilometres.

Anavem fins a Sentfores, actualment un poble del municipi de Vic (Osona), a la vall del riu Mèder, a l’oest de Vic, el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés

Sentfores fins a l’any 1932 es que va annexar a Vic, era municipi independent.

El Josep Olivé Escarré, de 89 anys , recorda que s’explicava un fet en relació a la casa del Pujolar, que no té clar si era una anècdota, o una història real. Anava de la relació d’un seminarista amb la pubilla de la casa, i la reflexió que li feia el Bisbe de Vic, davant el seu dubte entre la vocació religiosa i el matrimoni; ‘l’heretat del Pujolar és infinitament millor que qualsevol Rectoria que et pugues donar’.

A la vista de casa – molt diferent a la que està retratada a l’Estudi de la Masia Catalana, a l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, el Josep donava total credibilitat a la història.

La descripció de Patrimoni Gencat ens diu ; masia de planta rectangular coberta a dues vessants. És una casa de grans dimensions. La façana es troba orientada a migdia i té un portal dovellat. Consta de planta baixa, primer i segon pis, els quals ubiquen balcons i golfes respectivament. A la part dreta s’hi annexiona un cos de galeries que a la planta baixa formen grans arcades i al pis superior s’hi obren uns porxos amb quatre arcades sostingudes per pilars de pedra, la volta dels arcs és de maó i el cos és sostingut per uns interessants cavalls de fusta, sota teulada. Adossat a aquest cos hi ha una capella. A la part superior del mas hi ha una eixida a nivell del primer pis que devia correspondre a l’antiga cisterna. En aquest sector hi ha un portal que tanca la lliça, avui enjardinada.

Les primeres notícies del mas daten del segle XII.

Al fogatge de la parròquia i terme de Sant Martí de Sentfores de l’any 1553 es troba Joan Pujolar com a habitant del mas. El mas fou ampliat i reformat al segle XVII.

Al segle següent se li afegí el cos de galeries que s’uneixen a la capella.

Malgrat mantenir-se el mateix llinatge familiar, el cognom Pujolar es va perdre en casar-se una pubilla amb un Vilaplana.

De la capella de la casa advocada a la Sagrada Família, que trobava data al segle XVIII, només trobava al Catàleg de masies de Vic : té una façana simètrica respecte a un eix central, amb un campanar d’espadanya.

Llegia que fou destruïda en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República.

La col·lecció de fotografia monumental de Catalunya   – més de 3000 imatges – que constitueix el Fons Josep Olivé Escarré, va ser donada a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, amb la finalitat d’augmentar el patrimoni col·lectiu dels llorençans

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *