IMATGES DEL FONS JOSEP OLIVÉ ESCARRÉ DE FOTOGRAFÍA MONUMENTAL DE CATALUNYA. CAPELLA DEL ROSER DE LA MÓRA. CORTIUDA. PERAMOLA. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA.

El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 ) , lliurava l’ànima al Senyor, el 6.05.2019 a Castellar del Vallès, i les seves despulles rebien sepultura al dia següent al fossar de Sant Llorenç Savall

Malgrat la seva absència física – aquest és el primer Nadal que no el tenim fisicament entre nosaltres – , continuarem en els propers dies, setmanes i mesos, penjant fotografies d’aquest Fons que el Josep Olivé Escarré donava a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall.

En la seva ‘Volta a Catalunya’ , el Josep Olivé Escarré, faria quasi 90.000 quilometres

S’acompleix en la persona i la trajectòria vital del Josep Olivé Escarré, la dita “ningú és profeta a casa seva”

El Josep Olivé Escarré  havia fet seu un pensament que de ben segur us ajudarà sempre;  el temps no s’atura ni espera per ningú. Així que no t’aturis. Segueix endavant perquè  en aquest moment ets el més vell que pots ser i el més jove que tornaràs a ser mai.

Llegia a l’enciclopèdia catalana en relació , a la Móra, dins l’antic terme de Cortiuda, avui inclós a Peramola ‘ prop de la qual hi ha la capella romànica de la Mare de Déu del Roser’, el Miquel ‘ el pastor de Peramola’ ens havia dit que l’advocació era la de Sant Martí, cosa que ens corroboraren almenys dues persones d’edat avançada.

Altrament la fotografia del interior feta des de la reixa de ventilació amb la Canon Ixus, en aquesta ocasió no aporta cap dada interessant.

Ho demanaré també als amics del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin )

Rebia un email de l’Ajuntament de Peramola, en el que el deien ;

Bon dia,

Responent a la vostra sol•licitud, us confirmem que la imatge correspon a la capella del mas de la Móra, sota

l’advocació de la Mare de Déu del Roser. L’església de sant Martí és a Cortiuda, us n’adjuntem una imatge.

Salutacions,

Montse Bach.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email [email protected]

Rebia un email del Josep Sansalvador Castellet, des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), en el que em diu ;

Aquesta capella surt referenciada al llibre “El romànic poc conegut de l’Alt Urgell” publicat per un servidor, i Eliseu Peidró Rami, l’any 1998.

Confirmo que es la capella de la Marededéu del Roser, romànica, encara que no consti als volums de Catalunya Romànica.

Adjunto imatge de la Marededéu del Roser provinent de la capella i fotografiada el 25-X-1997 per un servidor en una casa particular d’una població propera.

L’Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934) sacerdot , historiador , mestre i amic, em feia arribar un email amb el següent text ;

Llegit tot això és impensable que una capella romànica fos dedicada a la Mare de Déu del Roser inicialment. Conec casos de capelles i altars del Roser que varen suplantar antics titulars.

El Roser és esmentat des de mig segle XVI com advocació Mariana i es va fer famosa després de la Batalla de Lepant , 1571, de la que el Papa en va conèixer la victòria cristiana el dia que es celebrava la festa del Roser, pels dominics.

Això va fer que la Mare de Déu del Roser esdevingués molt papular. En algunes capelles romàniques, s’hi aixecaren capelles laterals del Roser, i en altres alguns altars de la Mare de Déu o simplement de Santa Maria és convertien en altars de la Mare de Déu del Roser.

Com va succeir a la meva parròquia de Sant Quirze de Safaja.

Bé, això potser va passar també en aquesta capella.

Ben cordialment.

La col·lecció de fotografia monumental de Catalunya que constitueix el Fons Josep Olivé Escarré, va ser donada a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, amb la finalitat d’augmentar el patrimoni col·lectiu dels llorençans

Desitgem que els canvis a l’equip de govern a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall no frustrin les expectatives d’arranjament del darrer tram del carrer del Calvari, oi?.
http://blogscat.com/a/diaridecastellardelvalles/bones-noticies-de-sant-llorenc-de-savall/
Intuïm una repetició – molt sonada – de la història de Samso i Dalila . la recordeu ?.

P/D
El Sr, FACE[VOX], m’agrada pensar que hi ha una – mala – persona al darrera d’aquestes decisions , em bloqueja i em diu ;

Potser heu utilitzat Facebook de manera que els nostres sistemes consideren inusual, fins i tot si no volíeu fer-ho. Podeu publicar-ho de nou en 7 dies

Rebia un nou missatge que perllongava 4 dies més el bloqueig.

Ara diuen que estem ‘ en observació’

Per descomptat cap aclariment respecte a que consideren ‘inusual’ els seus sistemes.

Això, el bloqueig de FACE[VOX] no ens converteix en CATALANS EXCEPCIONALS, sembla que dissortadament tenen instruccions de torpedinar la nostra llengua.

Sou pregats de compartir aquests enllaços, tan com us sigui posible

 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *