GRANS PERSONES. MARIA ANTONIA MASAGUER NARCISO

Quan començàvem la nostra conversa – entrevista em sembla molt formal – amb la Maria Antonia Masaguer Narciso ( Castellar del Vallès,  20-06-1947 ),  em venia al cap un text de l’Eclesiastès, 7,1 “ una bona anomenada és millor que un bon perfum”.

La Maria Antonia Masaguer Narciso, és filla de rellotger,  rellotgera i joieria,  mare d’un joier, i tieta d’un rellotger  que son la tercera generació de ‘ cal Jordi’.

El seu pare,  Josep Masaguer Lopez, treballava de contramestre a la Tolrà, i el van contractar per portar la direcció d’una empresa tèxtil a la República Dominicana, situada a la seva capital Santo Domingo – dita també Santo Domingo de Guzmán – , va dur a terme aquesta tasca entre els anys 1951-1957, i a la tornada Castellar del Vallès, va obrir la primera botiga al carrer de Sant Jaume, 7, ‘al pla’; la Maria Antonia que seguia estudis a l’escola  Emili Carles-Tolrà i Amat (Cabrils, el Maresme , 1864- Nàpols, Itàlia,  1940),va començar a treballar al taller amb el pare del que aprendria l’ofici de rellotgera, i al que  ja acompanyava a Barcelona quan anava a proveir-se de material.

Als 14 anys la Maria Antonia comença a fer-se càrrec del negoci familiar, comptant però amb  el consell i la col·laboració del seu pare; simultàniament aprenia compostura i disseny  de joies a Barcelona on al començament era l’única dona.

Aquesta ‘habilitat’ la incorpora com a servei als clients, primer a la botiga del carrer de Sant Jaume, 7, que romandrà oberta fins als primers anys de la dècada dels 80 del segle XX, quan es traslladen al carrer de Barcelona, cantonada Avinguda de Sant Esteve.

 

Malgrat el creixement demogràfic es quasi triplicava des dels anys 50,  3.929 veïns, fins als 10.934 del cens de 1981, la botiga del carrer Barcelona aleshores  tenia al davant els Horts de l’Alemany.

En els ‘bons anys’, els del creixement demogràfic, arribarien a treballar a  ‘cal Jordi’ tota la família, la tasca però de confegir joies la duia a terme la Maria Antonia, ajudada ocasionalment pel seu germà Jaume.  Li feia aquí una reflexió, quantes Comunions, Prometatges, Casaments, Aniversaris,…, s’han celebrat amb joies fetes per la Maria Antonia Masaguer Narciso?.

En l’actualitat a la botiga del carrer de Barcelona s’ocupa de la joieria el seu fill, Jordi Vila  Masaguer, i de la rellotgeria el seu nebot Josep Masaguer Castellet,  que desenvolupa alhora una creixent activitat en el camp de la pintura.

No tot han estat flors i violes, al carrer de Sant Jaume, 7 ‘ al pla’, van viure un robatori en grau de frustració, i a la botiga del carrer de Barcelona, un trencament   d’aparador que no va tenir més conseqüències.

La Maria Antonia  al llarg del anys ha format part  – entre altres – del Ball de Gitanes, del Centre Excursionista de Castellar del Vallès,…, ara, un cop jubilada continua vinculada amb la SEAC, fent de control a les proves que ho necessiten, està vinculada al Casal d’Avis – que no passa ara pel seu millor moment- , balla sardanes, perfecciona el seu nivell de català, assisteix a l’Aula Universitària per a Gent Gran,….

El futur de la Maria Antonia Masaguer Narciso està ple de projectes.

La ‘bona feina’  feta per les tres generacions de la família Masaguer, és sens dubte el millor dels seus actius, i esperem i desitgem que continuï molts i molts anys més.

Antonio Mora Vergés

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *