ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA. MONTMELÓ. EL VALLÈS ORIENTAL

Crisant Palau publica fotografies de l’església parroquial de Montmeló, una anterior a la sedició dels militats feixistes , recolzats per la Jerarquia Catòlica , i encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la República, i l’altra un cop assolida la victòria militar quan la dictadura prioritzava la reconstrucció dels bens eclesiàstics, en detriment d’altres equipaments, escoles, hospitals ,…, val a dir que bona part de la desafecció religiosa actual s’explica per aquestes accions tant poc evangèliques.


Només el que fou Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), va ser conseqüent amb la seva fe.

Hi han referències de l’església de Santa Maria de Montmeló des de l’any 975, i se la vincula al monestir de Sant Pere de les Puel·les.

Malgrat la primitiva església es fonamentalment medieval, del segle X al XVI, l’església ha estat ampliada en èpoques successives i gran part de l’església actual és del segle XIX.

Patrimoni Gencat ens la descriu així ; edifici religiós.

Es tracta d’una construcció d’una sola nau amb capelles laterals i un absis quadrat que l’encapçala. Pilastres amb capitells compostos sostenen la volta de canó. Els trets bàsics de l’interior responen a l’estil neoclàssic i es troba totalment arrebossat.

Als peus de l’església fins ara descrita, i situada transversalment, s’hi troba l’església romànica.

A l’esquerra de la façana hi ha un campanar de base quadrada. La façana resta inacabada per la seva part superior i està formada per una porta adovellada d’arc de mig punt, una sèrie d’arcuacions cegues de tipus llombard, de mig punt, i una finestra central atrompetada i també de mig punt.

El material utilitzat és la pedra excepte en les arcuacions restaurades.

A l’absis de l’antiga construcció romànica hi ha les pintures romàniques que es descobriren durant la restauració de 1968. Es representen el Pantocràtor, els Mags i l’Anunciació. Són del segle XII.

Sobre l’absis hi ha pintures dels segles XIII i XIV que representen uns àngels.

No va patir gaires destrosses en els dies foscos que seguien a la sedició dels militats feixistes , recolzats per la Jerarquia Catòlica , i encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la República, el temple va ser destinat a Sindicat Agrícola i alberg de refugiats
https://www.yumpu.com/es/document/read/12237918/el-martiri-dels-temples-patrimoni-cultural-arquebisbat-de-barcelona

L’autor de la reconstrucció fou l’arquitecte Jose Boada Barba ( 1906 + 1990 )
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1991/01/22/pagina-37/33464912/pdf.html?search=Jose%20Boada%20barba

DON JOSÉ BOADA BARBA Arquitecto. Falleció el día 23 de enero de 1990 a la edad de 84 años, habiendo recibido los Santos Sacramentos. Su esposa, Magdalena Roca-Umbert Clapés; hermana, Teresa, hermanos políticos, sobrinos, sobrinos políticos, primos y demás familia ruegan una oración. Se celebrará la Eucaristía mañana miércoles día 23 a las 11 y a las 8 de la tarde, en la parroquia de la Purísima Concepción, Capilla del Santísimo (C/Lauria, 70). . Ens agradará rebre una fotografía d’aquest arquitecte a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Ara que ‘la nova normalitat’ us permet sortir de la vostra ‘regió sanitària’, poseu Móntelo , el Vallès Oriental, Catalunya a la vostra agenda. No ho deixeu passar, sembla que tot plegat pot ser únicament un miratge que s’acabarà aviat.

Compadiu-vos dels que ens han AMAGAT – i ens AMAGUEN – les dades de les persones que han traspassat víctimes de la Covid. 19

 

Déu els passarà comptes.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *