ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JOAN BAPTISTA D’AIGUAVIVA. EL GIRONÈS.CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa, que recentment començava el bloc LLOCS DE CATALUNYA, em feia arribar fotografies de l’església parroquial d’Aiguaviva.

 

En la recerca – força decebedora – en trobava una minsa informació a l’Enciclopèdia catalana que ens diu de l’església de Sant Joan Baptista d’Aiguaviva a la comarca del gironès, que pertany a l’ardiaconat de la Selva, i que antigament depenia del monestir de Breda.

L’església apareix mencionada en la butlla d’Innocenci IV, del 1246, que confirma els béns del monestir de Sant Salvador de Breda.

És un edifici gòtic amb un absis i un creuer neoclàssic, com també la porta, que data de l’any 1830

No en tenen constància a :

ww.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/resultats.html?autor=&denominacio=®istre=&adreca=&poblacio=Aiguaviva

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Giron%C3%A8s#Aiguaviva

Tampoc es considera element d’interès per l’ajuntament 
http://aiguaviva.cat/index.php?pagina=195

En aquesta ocasió son els amics de la Wikipedia els que tenen més i millor informació :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Joan_d%27Aiguaviva

Sant Joan d’Aiguaviva és una església d’Aiguaviva (Gironès). Situada a l’extrem de la plaça, s’hi accedeix per unes escales. És un edifici gòtic amb un absis i un creuer neoclàssic, igualment que la petita portalada construïda l’any 1830

El temple romànic que apareix en un document del bisbe Teuter el 882 i en diversos documents del segle XI no té res a veure amb l’actual església.

La parròquia de Sant Joan va ser l’embrió de l’antic nucli d’Aiguaviva que pertanyia al monestir de Breda, documentat en el 1246.

L’11 de maig de 1492, la Universitat d’Aiguaviva, va decidir aixecar una nova església gòtica i un campanar al mateix indret on hi havia l’església i el campanar romànics, que es van enderrocar.

A finals del segle XVII es va ampliar l’església enderrocant l’absis i dos altars laterals, que es van substituir per un creuer i un altar major, modificant també l’entrada principal.

Fotografia del interior de Jmarchn

En les imatges del Joan Dalmau Juscafresa, advertia que al costat de l’església es conserva encara el fossar.

Retratava en la meva visita del dia 5.10.2018 l’edifici de les escoles públiques, del que no en trobava informació ni al Coac de Girona, ni a la llista de monuments.

Aiguaviva no disposa d’un Catàleg de Patrimoni en línia.

Esperem les vostres aportacions  a l’email coneixercatalunya@gmail.com  , castellardiari@gmail.com , ajuntament@aiguaviva.cat

Aiguaviva forma part del ‘martirologi català’

https://www.elespanol.com/reportajes/20180622/aiguaviva-referendum-octubre/316738351_2.html

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/la-policia-va-utilitzar-gasos-lacrimogens-a-aiguaviva/video/5692873/

S’explica, ja sabeu que en matèria de creences tot és possible, que davant la salvatge actuació contra el seu poble, el Baptista – que va patir també la repressió en la seva època – demanava al bon Déu l’eterna maledicció per  TOTS aquells que  participaven d’una manera o altra en aquells actes vergonyants.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *