ESGLÉSIA DE SANT JOAN DE MALDANELL. MALDÀ. L’URGELL. LLEIDA.

Cercava dades de l’esglesiola de Sant Joan de Maldanell, i del mateix nucli d’aquest nom, i trobava :

Maldanell és un despoblat del municipi de Maldà (Urgell), situat davant el poble, en direcció SE, en un turó entre grans roques que domina tota la vall de la riera de Maldanell.

El despoblat formà, amb el cap de municipi, la baronia de Maldà i Maldanell.

L’antiga capella de Sant Joan de Maldanell es bastí de nou, segons projecte de l’arquitecte Daniel Gelabert Fontova ( Belianes, l’Urgell, 1927 + Barcelona, 1 de maig de 2005 )
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2005/05/02/pagina-30/39463216/pdf.html?search=Daniel%20Gelabert%20fontova

i amb diverses aportacions, l’any 1981.

Rebia des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) dues imatges de l’ermita de Sant Joan de Maldanell, Maldà, l’Urgell, Lleida

La imatge vertical , datada el 14-V-1978 és clarament anterior a la restauració.

La imatge horitzontal datada l’any 1980 és ja de l’època en que fou restaurada pels “Amics de Maldà” i amb aportacions dels veïns del poble.

A la página web de l’Ajuntament de Maldà, llegim ; a l’antic poblat de Maldanell hi han trobat restes de gran d’interès arqueològic. Entre els materials trobats hi ha ceràmica neolítica, ibèrica, romana i medieval. Cal pensar que al cim del turó hi havia el castell o la torre de guaita de Maldanell. Hi ha restes d’un dolmen i unes sepultures excavades a la roca, amb gravats sobre algunes d’elles. Darrerament s’han fet excavacions sota una balma gegant i s’hi han trobat restes duna habitació medieval d’un edifici d’aparences monumentals que fan pensar en materials gòtics del segle XIII o XIV. L’any 1981 l’antiga capella de Sant Joan de Maldanell va ser restaurada pels “Amics de Maldà” i amb aportacions dels veïns del poble.

El sostre demogràfic de Maldà s’assolia al cens de 1930 amb 952 veïns , aquesta dada ens permet afirmar que la població tenia almenys una escola publica, abans de la dictadura franquista, i no tenim dades per excloure que també a Maldanell n’hi hagués en aquella època, al desembre de 2014 constaven 227 habitants, una pèrdua del 76,16% de la població que en absència de noticies de cap desastre natural i/o nuclear s’ha d’imputar NOMÉS a l’estultícia i corrupció de les elits politiques del REINO DE ESPAÑA.

Ens agradarà rebre més dades de Sant Joan de Maldanell, i de les escoles públiques anteriors a la dictadura franquista a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Els enllaços de Patrimoni Gencat no funcionen, em deien ; estem treballant per arreglar-ho, encara no sabem quan tornarà a estar operatiu. A gos flac tot son puces, oi?.

El Raul Pasto Ceballos, malgrat la tristíssima situació que patim s’arribava fins a la Vall el Corb, a la comarca de l’Urgell, Lleida , ara que encara és possible.

Com recomanen ho feia  amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,… ,  tingueu MOLT PESENT, i eviteu fer-vos mal, perquè com deien a bombo i plateret – i amb gran alegria – , els presumptes malfactors , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d’abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

 El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *