ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE DE CASTELLAR. CASTELLAR. AGUILAR DE SEGARRA. EL BAGES. CATALUNYA

Tornàvem el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenc Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 ), al terme d’Aguilar de Segarra, a la comarca del Bages.

El Josep Olivé Escarré té una col·lecció de fotografies 13X18 en color de quasi 3.000 monuments i indrets de Catalunya, que voldria cedir a alguna Institució i/o entitat pública, de moment les gestions amb l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, estant ‘en punt mort’, i del tot enterrades amb el Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història, Castellar del Vallès, i amb l’ Arxiu Nacional de Catalunya. 

Havíem recollit imatges del mas on va néixer Lluís Muncunill i Parellada (Sant Vicenç de Fals, Bages, 25 de febrer de 1868 – Terrassa, 25 d’abril de 1931), i dinàvem a Ca L’ Isclet, Rajadell, abans de prosseguir la recerca de Sant Esteve de Castellar.

A l’estació de Rajadell, trobareu Ca L’ Isclet i Cal Miliu, no us equivocareu si dineu en qualsevol del dos, potser, potser, a Ca L’ Isclet els caldria reforçar la plantilla, no massa lluny al terme de Fonollosa hi ha el Moli De Boixeda, si visiteu – que cal fer-ho i és de justícia – Fals, no deixeu d’arribar-vos-hi. Explicar quelcom d’aquestes cases és ‘ fer país’, i per descomptat visitar-les és quasi una obligació.

Sortíem de Ca L’ Isclet i agafàvem la ‘carretera vella’ que mena fins Aguilar de Segarra, i abans d’arribar al petit nucli de Castellar – que ja es veu des d’aquí – , a la dreta de la carretera, en una petita elevació, entre la carretera i l’autopista, hi ha un grup d’edificis, entre els quals queda encerclada i quasi invisible la capella/església de Sant Esteve.

 

 

No se’n fa esment a la llista de monuments; Aguilar de Segarra, no disposa – encara – d’un Cataleg de Patrimoni en línia; i l’Enciclopèdia Catalana, a la que enviarem la fotografia en diu; Sant Esteve, antigament a cura dels masos Calcina i Morera; i el Cardener afegeix, la capella de Sant Esteve és molt antiga i ha estat refeta moltes vegades. Tot i que sembla que no conservi cap resta romànica, surt esmentada l’any 1078.

Substituïa l’església parroquial de Sant l’Arcàngel Sant Miquel del Castell, i manté avui un culte esporàdic, la festa del Sant, la Festa Major ,…

Poseu Catalunya en el vostre punt de mira.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *