ESCOLA NOCTURNA FEMENINA. 75 ANIVERSARI

Escola Nocturna

Adreça,  Passeig  Tolrà, 18

Població. Castellar del Vallès

Codi Postal  08211

Telèfon   93 714 57 38

Email   [email protected]

L’Escola Noctuna femenina és una de les entitats que té la seu a les Escoles del Patronat Tolrà. Era l’any 1942 quan es va fundar i en una primera instància va estar establerta a les golfes de les Escoles, on fins aleshores hi havia viscut un mestre, i tenia l’entrada per la porta central de l’edifici, la que encara avui té el rètol de «Pàrvulos».

Quan els mestres deixaren de residir definitivament a les vivendes que tenien a l’edifici, l’Escola Nocturna es va traslladar al segon pis amb entrada per la porta que diu «Ninos», fins el 1952, any en què es passà al primer pis del Centre Parroquial per raons d’espai.

Actualment està situada de nou al segon pis.

L’Escola fou inaugurada el dia 20 de setembre de 1942 i començà a funcionar el 17 d’octubre del mateix any. La seva idea inicial era la resposta a una necessitat.

Eren temps de postguerra i la majoria de noies havien de deixar el col·legi als 14 anys per incorporar-se al món laboral. La finalitat era, doncs, complementar els estudis primaris, posar a 1′ abast, principalment de la classe treballadora, un mitjà per continuar la seva instrucció i elevar els nivells culturals i morals.

El projecte va sorgir arrel de la informació que la mestra Rosa Solà, que estava a Barcelona, va portar de la Federació d’Escoles d’Acció Catòlica al grup de noies d’aquí. El primer pas fou buscar un local, que com ja s’ha dit, s’aconseguí a les Escoles del Patronat i després, amb la col·laboració d’Acció Catòlica, del Centre Parroquial i de la Federació, s’endegà l’activitat.

Les classes es donaven de 6 a 9 del vespre i les més concorregudes eren les de llenceria i labors. També se’n feien de cultura general, gramàtica, aritmètica, mecanografia, tall i confecció, així com cursos de planxa i de cuina.

Altres activitats eren les celebracions conjuntes de festivitats com els Reis, Santa Llúcia, Fi de Curs, Castanyada i també es portaven a terme conferències formatives.

En un principi h i havia una trentena d’alumnes amb edats compreses entre els 15 i els 30 anys.

Les primeres professores foren les senyores Antònia Alguer i Cèlia Artigues de Palacín de cultura general, Rosa Porqueras de confecció i M . Teresa Girbau de llenceria, que com recorden les persones que hi passaren volia un treball perfecte, encara que amb la seves explicacions i paciència ho feia prou fàcil.

L’Escola s’anava adaptant a les necessitats del moment, i per això, més tard, ja encetada la dècada dels seixanta, s’hi ensenyà, per exemple, batxillerat, amb Josep Carreras com un dels professors i Mn . Joan Bernades com un dels impulsors, per a qui per problemes d’horaris de feina no podia anar al col·legi. I també càlcul mercantil, brodat a màquina, francès i anglès, banca, etc.

Més ja cap aquí en el temps es feren cursos d’ornamentació de Nadal, macramé, fang, pintura sobre roba, ceràmica russa, estany i ioga.

Ara, amb el qualificatiu d’escola de manualitats i amb horari de dilluns a dijous, les coses han canviat una mica i l’Escola Nocturna ha de seguir el ritme i les necessitats que marca la vida actual. L’Escola va  anar introduint allò que la gent demanava, s’han impartit  classes de labors (puntes de coixí, macramé, punt d’agulla, mitja, jerseis, «richelié», «frivolité»), modisteria (tall i confecció), ceràmica russa, tridimensional, targeteria, policromat, pintat sobre roba, estany, cuina i ioga.

També han fet classes de labors per a nens i per a nenes a partir dels 5 anys, cursos de cuina i decoració de Nadal , iniciació a la pintura a l’oli , aprendre a teixir un tapís, cuina per a homes i jardineria.

Ens agradarà rebre imatges i/o dades a l’emal [email protected]

 Font : Extret de Plaça Vella. NÚMERO 39

 PUBLICACIÓ DE L’ARXIU D’HISTÒRIA DE CASTELLAR

Cent anys de l’edifici de les Escoles del Patronat Tolrà

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *