EL ROMÀNIC PERDUT DE CATALUNYA . IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE SANT MIQUEL DE MARTRES. CALDES DE MONTBUI. VALLÈS ORIENTAL.

Caldes de Montbui, és una Vila situada prop de Castellar del Vallès, famosa urbi et orbe, pels seus establiments termals, imagino que molts lectors saben que també  té un riquíssim patrimoni històric que cal conèixer, i del que us farem una breu exposició en successius lliuraments

Rebia una trucada que s’identificava com del Museu Thermalia de Caldes de Montbui; atenen un e.mail meu adreçat a l’ajuntament , em facilitaven un telèfon de contacte de Raimundo Garcia Carrera, Arxiver i Historiadora Local. Li explicava el meu interès en localitzar les restes de la Capella de Sant Martí de Martes, i quedavem per la mateixa tarda del dia 30.07.2010.

Tenia unes imatges d’aquesta capella de l’any 1.983 , que m’havia facilitat el Josep Sansalvador Castellet  de l’Arxiu Gavin.

Fotografia. Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya. Arxiu Gavin

Recollia puntualment al Raimundo a les 17,00 i fèiem via cap al ‘loco vocitato Martres ‘ del segle XII; avui l’indret és un herbassar i fora tasca impossible localitzar les restes d’aquesta església en absència del meu sherpa.

Fotografia . Antonio Mora Vergés

Recolliré una imatge del marge ple de vegetació que acull les runes de Sant Miquel; intentaré alhora entre el fullatge retratar el que sembla un pany de paret.

Fotografia . Antonio Mora Vergés

Costa d’entendre tanta i tanta desolació, atès que com recull el Raimundo en el seu llibre ‘ Esglésies i Capelles Romàniques de Caldes de Montbui’ , de Editorial Egara, està documentat que encara s’hi deia missa el dia de Sant Miquel de 1.608

Deia en l’article de Sant Martí de Rovinyo : Caldes de Montbui, té el trist honor de concentrar dins el seu terme un bon nombre de capelles romàniques , que es troben dissortadament abandonades, ruïnoses, oblidades,…. ; aquesta afirmació és dissortadament certa i no puc sinó confirmar-la avui; altrament però em cal reconèixer – i agrair – la promptitud en la resposta i l’ interès de l’Ajuntament i del Museu Thermalia, pel que fa a atendre la meva sol•licitud d’informació.

Gràcies també al Josep Sansalvador, de l’Arxiu Gavín, que ens ajuda en tot moment des del Monestir de les Avellanes. 25612 – Os de Balaguer – Lleida http://arxiugavin.wordpress.com/

I, ni cal dir-ho , al Raimundo Garcia Carrera que ens dedicava unes hores d’aquella tarda d’estiu

https://www.todostuslibros.com/libros/esglesies-i-capelles-romaniques-de-caldes-de-montbui_978-84-86561-02-4

https://www.todostuslibros.com/libros/recull-d-histories-dels-noms-dels-carrers-de-caldes-de-montbui_978-84-7533-185-0

https://www.todostuslibros.com/libros/calderi-el_978-84-7533-215-4

https://www.todostuslibros.com/libros/primers-agricultors-del-neolitic-els_978-84-86561-10-9

https://www.todostuslibros.com/libros/caca-de-bruixes-al-valles_978-84-86561-04-8

Fa anys i panys que ‘piquem pedra’ , i això ens ha permès conèixer un bon nombre d’excel·lents persones que sense fer soroll van recuperant la ‘memòria històrica’, d’aquesta pobra, trista, bruta i dissortada  pàtria nostra. 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *