EL PI DE LES QUATRE BESSES DE LA CARRETERA DE SENTMENAT. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Feia temps que esperava una resposta a la qüestió que a instàncies del Joan Antoni Blaze Archs, havíem plantejat a l’Institut de Recerca Forestal del Canada.

Sospitàvem – com molta altra gent – que el Pi de les Quatre Besses de la Carretera de Sabadell a Sentmenat, era un esqueix [*] del seu homònim de la Vall del Dalmau.

[*] Brot d’una planta que s’empelta en una altra o que es planta a terra perquè faci arrels i en neixi una nova planta.

Em tremolàvem les mans mentre obria el sobre; passava pel damunt de les paraules formularies, benvolgut ….. rituals,… en relació a …. per arribar a la conclusió tècnica : nivell de coincidència entre les mostres examinades 99,99%. Això ens confirmava la relació – sens dubte volguda i buscada – que hi ha entre els tres arbres monumentals de la espècie Pinus pinea més coneguts en les terres del Vallès Occidental.

Algunes persones d’edat ens deien que recordaven converses sentides a la casa dels peons caminers, en les que s’explicava la salvació del Pi de Sentmenat – per raons molt diverses – en èpoques tant diferents com el període de la República, o les successives etapes del feixisme , fins arribar al dia d’avui.M’aturava al voral de la carretera, i no sense risc – en aquell punt els vehicles van com esperitats – retratava l’exemplar del Pi de les Quatres Besses de Sentmenat.

Us deixo els enllaços dels altres arbres monumentals esmentats :

 

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/06/el-pi-de-les-quatre-besses-el-vell.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/el-pi-vin-ctal-arbre-monumental-del.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/05/el-pi-de-les-quatre-besses-de-la.html

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *