LA CONXITA JULIÀ FARRÉS I EL MOCADOR DE LLUIS COMPANYS JOVER

Després dels Fets del sis d’octubre, el president de la Generalitat Lluís Companys Jover (el Tarròs, Tornabous, l’Urgell, 21 de juny de 1882 – Castell de Montjuïc, Barcelona, 15 d’octubre de 1940) i tot el seu govern varen ser detinguts al vaixell Uruguai, al port de Barcelona. Conxita Julià Farrés (Barcelona, 1920 – Alacant, 8 de gener de 2019), que llavors tenia 13 anys d’edat, acompanyava el seu pare a retre homenatge i respecte al govern engarjolat. Quan els presos van ser traslladats al penal del Puerto de Santa Maria, Conxita va enviar-li un poema a Lluís Companys, titulat “Al meu aire”:

 

 «I he vist unes cares tristes

d’uns homes molt honrats que,

per defensar un poble,

estaven allí tancats,

i la claror tafanera,

per satisfer sos afanys,

ha descobert que allí hi havia

el president Lluís Companys.»

Amb la resposta del president s’iniciaria una relació epistolar amb poemes de l’adolescent que va durar tot el temps de reclusió.

Poc després de l’alliberament de Companys el febrer de 1936, el president va conèixer la jove en un acte d’homenatge al president Francesc Macià Llussà (Vilanova i la Geltrú, el Garraf, 21 de setembre de 1859 – Barcelona, 25 de desembre de 1933) que es va fer al cementiri de Montjuïc el 14 d’abril de 1936. Conxita Julià Farrés (Barcelona, 1920 – Alacant, 8 de gener de 2019)  va presentar-se al president, qui li va regalar el mocador que lluïa a la butxaca superior de la seva americana, una de les seves senyes d’identitat, com a mostra d’agraïment

Aquell mocador passar a ser una relíquia per a la família.

Una veïna li va brodar la  dedicatòria «Recort del Honorable President Lluís Companys per Conxita Julià Barcelona 14-4-36» i l’escut de Catalunya.

Durant la dictadura van decidir enviar-lo a Caracas.

Després de la mort de Franco, els dipositaris van tornar el mocador a la seva propietària, que uns anys després ho va donar a al Museu d’Història de Catalunya, on roman degudament protegit entre els seus fons.

“Gelosament custodiat entre unes transparències, l’històric mocador dorm classificat i no és accessible per als visitants del museu”.

L’històric mocador. Està una mica deteriorat, descolorit i amb forats, després d’una intensa història de més de 80 anys amb exili inclòs a l’altre costat de l’Atlàntic.

Dorm classificat, encara que de tant en tant desperta per l’admiració d’uns pocs coneixedors de la seva aventura, immortalitzada en el monument en honor d’en Lluís Companys, inaugurada l’any 1997 al Passeig Lluís Companys de Barcelona.

http://www.endrets.cat/textPrint/2114/la-conxita-amb-l-impetu-de-la-seva-jovenesa-ca.html

https://ca.wikipedia.org/wiki/Conxita_Juli%C3%A0

https://barcelodona.blogspot.com/2019/01/ens-ha-deixat-conxita-julia.html

http://ipecc.cat/novaweb/wp-content/uploads/2019/01/4e89b554a5b1420c1e2db1e66fdfce61.pdf

https://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=773

Per descomptat inclourem a Conxita Julià Farrés (Barcelona, 1920 – Alacant, 8 de gener de 2019) ala nostra relació de CATALANS EXCEPCIONALS.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *