EL COLL DE VIDRÀ. IN MEMORIAM DEL JACINT RIFÀ ANGLADA. EL RIPOLLÈS. CATALUNYA

Jacint ‘ Cintet’ Rifà Anglada ( (Manlleu, 1879 – Barcelona, 1938), ens deixava un valuosíssim llegat fotogràfic.  Retratava per a l’Estudi de la Masia Catalana, en el període 1890-1930, entre altres “   vista parcial de la masia Coll de Vidrà’.

http://mdc.csuc.cat/cdm/search/searchterm/Rif%C3%A0,%20S./mode/exact

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/6979/rec/18

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/6979/rec/18

Pensem que ni l’autor, ni la seva obra, han estat reconeguts com caldria, també a Catalunya, ens cal esmenar moltes ‘errades’ per acció u omissió, oi?:

https://www.bnc.cat/Fons-i-col-leccions/Cerca-Fons-i-col-leccions/Rifa-Anglada-Cintet

https://www.bnc.cat/Fons-i-col-leccions/Cerca-Fons-i-col-leccions/Rifa-Anglada-Cintet

L’enciclopèdia Catalana ens diu de la masia de Coll de Vidrà; situada a  ponent del terme, prop de la carretera a Sant Quirze, és  un gran casal quadrat amb una galeria de dos pisos a la banda de migdia.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Coll_de_Vidr%C3%A0

El Coll de Vidrà és una masia del terme municipal de Vidrà, a Osona situada al coll de muntanya del mateix nom, a mil metres d’altitud, des d’on surt el camí que mena cap al Santuari de Bellmunt passant pel Coll de Hi era de massa.

La masia va ser creada el segle X per la Casa de Cerdanya Besalú i la Casa d’Empúries Rosselló.

L’actual edifici està construït al segle XVIII sobre un petit penyasegat, és així com el soterrani està excavat en roca i la casa presenta cinc alçades a la façana migdia, que té dues galeries. L’enclavament ha estat habitat des de fa segles, hi ha constància de restes romanes sota la casa. La mateixa família Coll sempre ha habitat la casa.

El tema de les masia catalana, malgrat alguns treballs de mèrit, està – encara – , dia sia en termes col·loquials , a les beceroles.

http://congres-masia-territori.espais.iec.cat/files/2015/08/1.1.5-Les-masies-dels-Morato.-Arquitectura-setcentista-a-Osona-i-el-Llu%C3%A7anes.pdf

Per als catalans, la conservació i la correcta documentació del patrimoni històric és un imperatiu ètic.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *