EL CASTELLTERÇOL D’EN CEBRIÀ CALVET I JANÉ. ‘ EL CANUTO’. EL MOIANÈS

Aprofitava el bloqueig a que em té sotmès FACE[VOX], per recuperar la meva passió, i en companyia del Pere Albert Carreño i el Juan Navazo Montero, fèiem un tomb pel Moianès, al matí visitàvem, la Poua de la Vinyota, Esplugues, el rentador de Llana, al terme de Castellterçol – excepte Esplugues, que  pertany a Castellcir – , dinàvem al restaurant Imperial, i desprès de dinar els portava fins a l’estàtua del ‘Canuto’.

Sembla que en la seva època es parlava  ja de fer una estàtua en honor de l’Enric Prat de la Riba Sarrà​  (Castelltersol, 29 de noviembre de 1870-Castelltersol, 1 de agosto de 1917), i en adonar-se de quantes voluntats hi havia en contra de fer-la, va dir ‘ abans tindrà Castelleról, una estàtua meva que de l’Enric Prat de la Riba Sarrà, i com podeu comprovar les seves van ser paraules profètiques.

http://www.endrets.cat/indret/416/davant-el-monument-al-canuto.html

Trobava una  informació a:

http://www.castelltersol.cat/fitxer/2810/festa%20major%202011.pdf

en la que s’explica per part de l’Assumpta Rafel Guarro, una bona part de la peripècia vital del Cebrià Calvet  i Jané , que  va néixer a Barcelona, el 21 de desembre de 1855, en una família de llarga tradició de carreters de mar. Cebrià era fill de Canuto Calvet Florit,  de qui  – anys  a venir en va prendre el renom – , i d’Ignacia Jané Artigas.

Una bona part del Patrimoni Històric de Castellterçol té a veure amb aquest personatge.

Ens agradaria saber qui era l’arquitecte i/o mestre d’obres amb qui va treballar.

També,  tenir testimoni fotogràfic de  les construccions que   – encara es conservin –  i que entre d’altres llocs Cebrià Calvet va fer  : a la zona del Pedregar de Castellterçol. Tot i que el Pedregar aplega la majoria de les  cases construïdes per Cebrià Calvet, cal no oblidar les  cases del carrer de Barcelona, les de la carretera de  Granera i la finca rústica que aplega els masos Ca l’Anfruns (actual Hostal), el Casuc i l’Horta. En el terrenys del Casuc, es va desenvolupar el projecte de la Riba,  després de la seva defunció.

Al Programa de la Festa de Sant Antoni Abat de 2011,  l’article La Violeta, Nus de carreteres de Castellterçol,  comentava les actuacions de Cebrià Calvet al voltant  d’aquest nus viari.

Sou pregats d’ajudar-nos en aquesta tasca que veurà la llum – almenys –  a les pàgines digitals del moianes.net , i del coneixercatalunya.bogspot.com

El nostre email de contacte és : coneixercatalunya@gmail.com, castellardiari@gmail.com

 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *