EL BLANES DELS ANYS DE LA MISÈRIA

El Joan Portas Perpiñà publica en aquesta ocasió la fotografia d’un carro que transportava una pianola.

Llegia que no és possible atribuir la invenció d’aquest instrument a una sola persona, ja que els seus nombrosos mecanismes van ser inventats al llarg d’un període prolongat, principalment durant la segona meitat del segle XIX.

Els primers pianos mecànics domèstics funcionaven amb corrons, com els pianos de carrer, però rarament tenien més de dos corrons, cosa que limitava el repertori. Els primers intents van ser d’ Alexandre-François Debain (6 de juliol de 1809 – 3 de desembre de 1877) a França, el 1860, de fer un piano que funcionava amb targetes de fusta, anomenades “planchettes”, que tenien pues que sortien d’aquestes targetes per activar les tecles del piano, però malgrat tenir un repertori més ampli de melodies, no es popularitzà.

Una de les versions més famoses va ser la creada per Edwin Scott Votey (8 de juny de 1856 – 21 de gener de 1931) l’any  1896 a la ciutat de Detroit (Michigan), coneguda com a piano player. Es tracta d’un mecanisme que s’ajustava al teclat del piano per tal d’activar de manera automàtica les tecles.

 La casa Aeolian Company el va patentar juntament amb Votey, amb el nom de pianola.

Theodor P. Brown va incorporar aquest mecanisme als pianos verticals, amb el nom de player piano, instrument que en  castellà es va denominar autopiano i en francès piano automatique.

Ens diu que fotografia està feta al carrer Llarg en una data indeterminada.

Avui la imatge, llevat d’un acte ‘cultural’, és del tot impossible, us imagineu  circular amb un carro  pel Blanes modern?.

 

You may also like...

1 Response

  1. 05/11/2019

    […] Autor ANTONIO MORA […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *