EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA A SANT CLIMENT DE LLOBREGAT. CAL SERRET. IN MEMORIAM

La recerca – dissortadament infructuosa – de dades  de l’autoria de l’Escola Bressol de Nostra Senyora del Carme, a Sant Climent de Llobregat, en feia topar  amb el documentat  treball de Maria Mesa Sánchez ;  ESTUDI I DIAGNOSI PER A CATÀLEG DEL NUCLI HISTÒRIC DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT .

Llegia en relació a l’edifici escolar anomenat “Cal Serret”, situat a una cantonada molt propera a l’església i actualment és utilitzat com a esplai. Es tracta d’un edifici rectangular, de planta baixa i un pis, amb una sola crugia. Estilísticament, correspon al tipus de construcció escolar de finals del XIX, proper al llenguatge auster dels mestres d’obres i dels arquitectes de les poblacions de l’interior. La façana més llarga confronta la plaça de l’Església té tres eixos de composició que ordenen les finestres geminades amb mainel, llindes i brancals de maó vist en planta baixa i unes finestres més senzilles a la planta alta, essent la resta de arrebossat blanc. La composició general arrenca des d’un basament que supera el fort desnivell del carrer. La façana del carrer Còdol, es més estreta i té un sol eix de composició que torna a repetir el motiu anterior. El seu estat de conservació es bo, i s’ha fet una intervenció recent, deliberadament contrastant ambl’edifici històric. El fet de ser el primer exemple d’arquitectura escolar de Sant Climent i el seu emplaçament proper a l’església li atorguen una especial significació dins la història i el paisatge urbà de la vila.


Ens agradarà tenir noticia del seu autor a l’email castellardiari@gmail.com

L’arquitecte Toshiaki Tange fa una  gran tasca pel que fa a posar llum sobre el Patrimoni Històric deCatalunya a nivell internacional, li sobta – de fet és més que sorprenent –  el desconeixem de l’autoria  “ desconegut” , i que això en ocasions  s’encomana fins al promotor/s.  No li agrairem mai aquest esforç en fer conèixer urbi et orbe els efectes perversos de la “inèrcia perniciosa” que la dictadura va inocular durant  més de 40 anys.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *