DE LA TORRE CAMINALS A LA TORRE DE CAN GOU. EL PATRIMONI INEXPLICAT D’OLOT. LA GARROTXA. GIRONA.

Escrivia quan els efectes del canvi climàtic no eren tant evidents; aprofito aquestes fredorades per repassar imatges antigues d’aquí i allà, a Catalunya tenim molts elements patrimonials que necessitem més explicació de la que en relació a aquesta casa trobava a : http://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3321/

Edifici d’estil eclèctic, de finals del XIX principis del segle XX, de planta rectangular amb una torre rodona, a l’extrem, de 4 pisos amb coberta cònica.

Cap dada de l’autor de l’edifici, del que ens agradarà tenir-ne noticies a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap dada del promotor de l’edifici, del que ens agradarà tenir-ne noticies a l’email coneixercatalunya@gmail.com

http://poum.olot.cat/PDF/Vol08/08A-ME.pdf

Curiosament patrimoni Gencat, ens diu ERROR No s’ha pogut trobar la fitxa sel·leccionada http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=40991

El Matias En Mais Castanyer en confirma que la Torre Caminal , i la Torre e Can Gou, son el mateix edifici, i encara afegeix que hi va treballar Sadurní Brunet Pi (Vallirana, 1886-Olot, 1958) que NO ERA ARQUITECTE, encara que col·laborava però decorant i complementant obres signades per arquitectes com Rafael Masó, Alfred Paluzie o Joan Roca Pinet.


https://www.youtube.com/watch?v=Gjnf5nreiVw

També va dissenyar comerços, va reformar cases,… file:///C:/Users/Usuario/Downloads/278656-381672-1-SM.pdf

Que en sabem del Sr. Caminals?.

Com passa a denominar-se Can Gou ?

S’acostuma a dir – el tontisme no té límits- que a Internet s’hi troba tot. Està clar que TOT EL QUE VOLEN QUE TROBIS, oi?. Em deia un catedràtic de l’àmbit del patrimoni històric i/o artístic , que consultava SEMPRE l’enciclopèdia catalana ‘ LA GRAN ‘, i que quan va trobar el bloc coneixercatalunya blogspot com , ens va posar en el PRIMER LLOC. Em deia que si no troba alguna dada al nostre bloc, ja arrufa el nas, intueix que la recerca serà llarga i dura.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us ho agrairà.

Hector Gonzalo Caminals, em feia arribar un email en el que em deia;

Puc ampliar algunes dades sobre la Torre Caminals, tot i que, per assegurar-se d’algunes coses caldria visitar el registre de la Propietat d’Olot.

El meu besavi, en Josep Caminals tenia un càrrec de certa importància a la Banca Saderra i es va casar amb la Mercè Saderra filla de’n Josep Saderra i Mata ( Olot, Garrotxa, 1850 — Barcelona, Barcelonès, 1924 ) qui , a part d’haver fundat la Banca Saderra a Olot, havia estat alcalde de la localitat i era un escriptor de certa rellevància, pel que era un figura prou important en la societat Olotina d’aquells temps. Això probablement va permetre al senyor Caminals fer construïr un edifici de les característiques de la Torre Caminals.

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0057662.xml

Al cap d’un temps, però, hi va haver un desfalc dins la Banca Saderra i tota la família Caminals-Saderra va marxar d’Olot al no poder fer front als deutes.

Probablement la Torre passés a mans d’algun creditor o fos subhastada, això explicaria el canvi de nom a Can Gou.

T’envio l’escaneig d’una postal que ha trobat, on el Josep Saderra escriu a un amic en una postal de la Torre Caminals i el convida a venir a visitar l’edifici. La imatge circula per internet però el text trobo que és molt interessant.

 

Esperem amb ànsia noticies de la història d’aquesta casa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *