CASA DE TIANA IDENTIFICADA ERRÒNIAMENT COM CAN GUARDIOLA. EL MARESME, CATALUNYA

L’Enric Terradas publica una fotografia de la finca que Patrimoni Gencat identifica com ‘Can Guardiola de Tiana’, i que es postula al premi ‘ Destralers de Catalunya ‘. Can Guardiola custodiat per dos guerrers, un de ciment i l’altre d’acer, amb els additaments decoratius que els adornen.

Patrimoni Gencat ens diu ; Edifici civil del qual exteriorment només es visible la façana. Format per una planta baixa, un pis i un terrat.

Destaca especialment per l’ús del maó o totxo com a material de construcció bàsic i de decoració, com a la balustrada superior o les sanefes decoratives de la cornisa, així com els arcs de descàrrega, en els que s’utilitza el sardinell o maons vistos posats de cantell.

Purament decoratius resulten els guardapols en forma d’arc ogival situats damunt de totes les obertures i que donen un aire eclèctic a la construcció.

Hi ha un petit pati frontal.

Fou construït entre 1905 i 1910, per l’arquitecte Ramon Maria RIUDOR CAPELLA del que ens agradaria rebre’n una imatge a l’email [email protected] 

Josep Maria Toffoli Carbonell, em deixa un comentari ; aquesta casa va ser construïda l’any 1906 i el seu primer propietari va ser el barcelonès Felix Graupera Lleonart . El arquitecte va ser l’ Antoni Vila Palmés. 

Ens agradarà tenir noticia a l’email [email protected] del lloc i data de naixement i traspàs d’aquest arquitecte del que trobava únicament a la Vanguardia, una citació en ocasió del traspàs de la seva esposa ANNA DAMIANS VILA
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1935/01/20/pagina-2/33137028/pdf.html?search=Antonio%20Vila%20Palm%C3%A9s.

El Jose Maria Toffoli Carbonell, al que amb justícia es pot qualificar com l’àngel de guarda de Tiana, em feia arribar una fotografia amb aquest peu. L’Antoni Vila Palmes amb la seva dona Anna Damians

La casa per error surt anomenada en algun catàleg com ‘Can Guardiola’ i atribuint-ne l’autoria a l’arquitecte Ramon Maria Riudor Capella 

Em deixava una fotografia en la que em deia al peu; a la dreta de la casa, on està el cotxe , estava can Guardiola

A can Guardiola havia tingut el seu taller ( la planta baixa) i pot ser la seva vivenda Modest Batlle Sardà relacionat amb el sindicat Lliure, representant de la patronal, que l’any 1919 acompanyava a Felix Graupera Lleonart quan aquest va sofrir un atemptat a la Via Laietana de Barcelona, i l’endemà de l’execució de Felix Graupera Lleonart a Arenys de Munt era mort Modest Batlle Sardà a Tiana.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *