CAPELLA DE MARE DE DÉU DE MONTSERRAT. CASTELLAR DEL VALLÈS

La Paquita Antonell publica unes fotografies de la Capella de Montserrat, al carrer del Dr, Pujol, de Castellar del Vallès, i em semblava pertinent recordar un xic de la història d’aquell edifici.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Capella_de_Montserrat

Promotora: Emília Carles i Tolrà (Cabrils, Maresme, 28 d’octubre de 1848 – 24 de febrer de 1915)

Arquitecte: Emili Sala i Cortés (Barcelona, 22 de febrer de 1841 – la Garriga, 7 de juny de 1920)

La capella és un edifici de caràcter religiós construït entre mitgeres, de planta rectangular, amb atri d’entrada, capella interior amb cor i fornícula d’altar. La façana es presenta amb un caràcter monumental i simètric, centrat al gran portal reixat d’entrada, format per un arc escarser amb dovelles. A cada banda, pilastres de decoració coríntia amb fris ornamentat, cornisa decorada amb dentellons i remats formats per capcers esglaonats. L’obra es remata amb un frontó central com a base del campanar amb motius ornamentals, i amb un remat de creu de ferro. El reixat de l’entrada dóna a un petit atri amb abundant ornamentació als costats i al sostre. Remats amb merlets al capdamunt d’ambdues façanes de les mitgeres.

L’escut, com TOTS els que podeu veure a Castellar del Vallès, és el del Josep Tolrà i Avellà (Cabrils, Maresme, 11 d’abril de 1817 — Castellar del Vallès, Vallès Occidental, 21 de juliol de 1882 )

Una de les particularitats de l’edifici és que es troba a nivell inferior respecte al carrer, aproximadament uns 80 centímetres. L’origen d’aquest fenomen prové de la intenció de voler aprofitar una biga d’una nau de la foneria anterior a la construcció de l’edifici. L’interior de la capella presenta entrades de llum lateral amb grans finestrals d’arc de mig punt, tot amb ornamentació austera. L’enteixinat de fusta original del sostre (destruïda per un atac de tèrmits no ha estat mai restaurat, pel que encara avui en dia és evident el dany causat per aquest insecte. Cal destacar els treballs de fusta de les baranes i gelosies del tancat del cor. Actualment, la capella compta amb unes pintures murals del pintor Alfons Gubern i Campreciós (Sabadell, 23 de març de 1916 – Castellar del Vallès, 22 de setembre de 1980) pintades sobre tela encolada a les dues parets laterals de l’absis de la capella amb la tècnica acrílica.

La idea de la construcció de l’edifici neix quan l’any 1888 Emília Carles-Tolrà compra un solar per valor de 25.760 pessetes, solar on es van construir les Escoles Pies, casa col·legi i església. L’edifici va ser aixecat de nova planta i els escolapis el van inaugurar quan hi van anar.

 L’actual capella de la Mare de Déu de Montserrat era l’oratori de l’escola que s’acabava de construir i fou habilitada en l’edifici de l’antiga foneria Lluscà. Les obres es van realitzar durant 1896 i la seva impulsora fou la marquesa de Castellar i és atribuïble a Emili Sala Cortés, arquitecte habitual de la casa Tolrà.

Quan es va fundar la comunitat dels escolapis de Sant Esteve de Castellar, se’ls va encarregar la missió de fundar una escola nocturna per a obrers a la vila, així com per als nois que aspiressin a la carrera eclesiàstica o religiosa. Segons els historiadors, la xifra més alta d’alumnes es va aconseguir l’escola fou durant el curs 1927-1928 amb vuitanta-cinc alumnes.

En els dies foscos que seguien a la sedició victoriosa dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRATIC de la II República,  l’interior de la capella fou saquejat i provocant greus desperfectes a nivell d’ornaments, així com uns quadres de Pere Borrell del Casso (Puigcerdà, la Cerdanya, circa 13 de desembre de 1835 – Barcelona, 16 de maig del 1910).

Les autoritats republicanes van convertir la capella en la seu del magatzem de la Unió de Rabassaires ,  es va treure la paret que separava la capella de la sala d’actes i es va convertir aquell espai en una magatzem espaiós. Conseqüència d’aquestes situacions, la seva funció religiosa no es va recuperar fins a 1950 amb l’excepció del 28 d’agost de 1943 que s’hi va celebrar un ofici amb motiu de la benedicció de la imatge de Sant Agustí, patró dels curtidors, costejada pels encarregats i treballadors de l’empresa Lluís Clols i l’Obra Sindical de Educación y Descanso.

El 16 d’abril de 1950 es recuperaria la capella com a centre de culte amb un ofici i a la sortida del qual, veïns i feligresos van organitzar una recapta de 50 pessetes destinada a comprar una campana.

L’11 de juny d’aquell any es va oficiar una missa i es va beneir la imatge de la Mare de Déu de Montserrat entronitzada novament a l’altar restaurat.

 El 12 d’abril de 1953, Gregorio Modrego Casaus (El Buste, Aragó, 17 de novembre de 1890 – Barcelona, 16 de gener de 1972), arquebisbe de Barcelona, va beneir la campana nova de l’edifici.

El 8 de maig de 1979 va tenir lloc la inauguració de la restauració de l’edifici i de les pintures murals sobre tela enganxada a la paret i a l’acrílic, obra de l’artista Alfons Gubern i Campreciós (Sabadell, 23 de març de 1916 – Castellar del Vallès, 22 de setembre de 1980). A la part dreta hi predominaren els colors foscos, representant la manifestació de la Verge a uns pastors a la nit mentre vetllaven el ramat, mentre que la part esquerra, amb colors més vius, representa el dia en què la Verge és portada al seu emplaçament definitiu.

http://www.castellarvalles.cat/14374/equipament/371/

Antic oratori de les Escoles Pies, habilitades entre el Passeig i el carrer Dr. Pujol, cap el 1896. La façana monumental està decorada amb elements d’inspiració clàssica. El seu interior està decorat amb pintures d’Alfons Gubern i Campreciós(Sabadell, 23 de març de 1916 – Castellar del Vallès, 22 de setembre de 1980)

Ah!, edifici forma part de la ruta de les “margarides”,

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/06/la-capella-de-nostra-senyora-de.html

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27268

Les darreres noticies confirmen 7 persones mortes per la Covid.19 a les residències de Castellar del Vallès.

Avui, dia 1 de maig NO es permeten les manifestacions, escrivíem suara,  la pandèmia gestionada de forma  MOLT maldestra pel GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA,  més enllà dels morts, “oficials” i  REALS, obre unes perspectives terrorífiques al món laboral, i àdhuc en l’àmbit de la petita i mitjana empresa.

https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/04/30/5eaa5e44fdddffc10d8b4685.html

Llevat d’una reacció ràpida del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, les protestes son inevitables.

Demà, s’aixeca “l’arrest domiciliari” imposat pel GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA,   aquí teniu els horaris :

 http://esport.gencat.cat/web/.content/home/actualitat/2020/abril2020_documents/INFOGRAFIA-Desc-Fase0-2.pdf

Que la Mare de Déu de Montserrat intercedeixi davant l’Altíssim per TOTS nosaltres.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *