CAL MARQUET DE L’ERA. SANT LLORENÇ SAVALL. VALLÈS OCIDENTAL.

Quan començàvem el Diari de Castellar del Vallès, ens proposàvem ‘posar en valor’ , no tant sols aquesta població sinó també les de Sant Llorenç Savall, Sentmenat,…, i pels seus passos comptats tota Catalunya.

El viatge més llarg comença amb la primera passa; aquesta  NO ÉS  la primera publicació relativa a Sant Llorenç , i esperem comptar amb la col·laboració dels  llorençan   perquè òbviament no sigui la ultima.

Sant Llorenç, com Sentmenat  i  Castellar del Vallès, malgrat l’augment del cens ha perdut ‘població’, no creixen els llorençans, com no creixien els  sentmenatencs, i/o  els castellarencs;  creixen i MOLT, els sabadellencs, barcelonins, calderins,.., que venen a dormir beatíficament.

La feina de ‘guardar la memòria’ serà cada cop més feixuga perquè el nombre de persones interessades/disposades a fer-ho minva de dia en dia.

Tothom diu – i deu ser veritat – que aquesta és la generació més en preparada de la història del món mundial. El que està clar, que se’ls escapa la memòria històrica com l’aigua entre els dits de la mà, oi?.

El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926), que apareix a la fotografia, m’explicava que a la seva infantesa, aquesta casa, l’Agell i alguna més vivien de les parts que rebien dels masovers i/o arrendataris; la industrialització que convertia Sant Llorenç de Savall en una fàbrica tèxtil – avui aturada -, i el comerç internacional que permetia importar tota mena de queviure a preus irrisoris, portaven a la ruïna més absoluta a aquestes nissagues centenàries.

Llegia que l’origen de la casa es troba al segle XII, està clar però, que va tenir lògicament reformes posteriors. Hi ha diverses inscripcions a les llindes de les obertures de la façana lateral, amb dates corresponents a aquestes reformes (1689, 1692…)

Patrimoni Gencat ens diu; gran edifici de planta quadrangular, format per planta baixa, dos pisos i golfes amb teulada a quatre vessants. A la planta baixa de la façana principal hi ha diverses obertures allindades, de dimensions i distribució irregular, que son el producte de modificacions posteriors. Al primer pis hi ha un balcó corregut de dues obertures i dues petites finestres, una a cada banda. El segon pis es ocupat per quatre petis balcons.

Al pis de les golfes hi ha sis obertures d’arc de mig punt, actualment tapiades en la seva part inferior. Les obertures allindades es troben emmarcades en pedra.

Edifici d’estil pairal, de planta rectangular i tres pisos, va ser catalogat d’interès, per la qual cosa l’Ajuntament l’adquirí al 1996 i en consolidà la teulada, el pati i el jardí està en procés de consolidació.

Actualment, en aquest edifici es troba ubicada la Casa de la Vila de Sant Llorenç Savall.

You may also like...

1 Response

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *