BARCELONA. BONANOVA. CASA ANTONIO QUADRAS FELIU

Arxiu Família Quadras

 

Continuant amb les torres modernistes desaparegudes en el Passeig de la Bonanova, avui li toca el torn a la d’Antonio de Quadras Feliu , de la que, a l’igual que la Torre Rosales, només resta part de la tanca.

 

Antonio de Quadras era fill de l’industrial José Cuadras Prim i de Maria Rosa Feliu Coma. El matrimoni tingué tres fills: Manuel, Enriqueta i Antonio. El 1902 la fàbrica que regentava la família, creada el 1840 per Tomás  Coma Miró i en aquella època coneguda com a José Cuadras y Prim, canvià el nom pel de S.A. Sucesora de Cuadras y Prim.

 

Postal de la fàbrica a Sabadell

 

 

Hem de fer constar que el cognom Cuadras des del 1917 prengué la grafia de Quadras.

 

Els dos fills aconseguiren títols nobiliaris: Manuel el de Baró de Quadras i Antonio el de Comte de Sant Llorens del Munt, el primer de mans de la Reina Regent Maria Cristina el 1900 i el segon concedit pel papa Benet XV el 1905 i validat a Espanya el 15-07-1917.

 

El 1903 Antonio comprà a Antonio Gros Pons  la muntanya de la Mola amb el monestir, la masia de Can Pobla i Els Òbits. Les seves actuacions en el monestir li valgueren el títol nobiliari.

 

Arxiu Sarrià-Sant Gervasi

 

 

El mateix 1903 encarregava a l’arquitecte Claudi Duran Ventosa el projecte de la seva torre al passeig de la Bonanova. Una torre de planta baixa i pis superior presidida per l’escut nobiliari, en el que el modernisme es feia evident tant a l’exterior como a l’interior.

 

 

(foto: Ignacio de Quadras)

escut similar al de la casa, aquest es troba a Can Pobla

 

El 1916 l’arquitecte Francesc de Paula Sellés (a qui se li atribuïa erròniament, a l’igual que a Puig i Cadafalch, Can Pobla) projectava la capella de la torre.

 

 

(Arxiu Família Quadras)

capella

 

Durant la Guerra Civil la torre va patir un incendi i el 1940 fou reformada i, a més, ampliada per donar cabuda a més família, en un estil més propi de l’època.

 

 

(Arxiu Família Quadras)

casa resultant de la reforma del 1940, amb la capella

 

 

Entre 1970-73 l’equip d’arquitectes format per Oriol Bohigas, Josep Maria Martorell  i David MacKay aixecaven l’edificació actual coneguda com “Conjunt Residencial Bonanova”

 

Un altre cas on l’elegància de les torres deixa pas a la funcionalitat dels edificis d’habitatges.

  


Fotografia. Valentí Pons Toujouse 

 

 Vull agrair sincerament a Ignacio de Quadras l’accés a les fotos de l’Arxiu familiar

Valenti Pons Toujouse 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *