APLICAR DIFERENTS ‘VARAS DE MEDIR’. PERQUÈ ES DIU?.

Buscava un imatge de la’ Vara Castellana de Medir’ , algú es preguntarà, que és o era una VARA DE MEDIR?.

Una vara és una unitat de longitud antigament usada profusament a Europa i que equival a tres peus però de dimensions variables segons la zona respecte de la longitud del peu. A Catalunya normalment equivalia a 4 pams o a 3 peus i a Lleida i Tarragona era equivalent a 0,7 metres. A Espanya la longitud de la vara oscil·lava entre un màxim de 0,912 metres a Alacant i un mínim de 0,768 metres a Terol.

La implementació del sistema mètric decimal o, simplement, “sistema mètric” , un sistema d’unitats basat en el metre i en el gram, en el qual els múltiples i submúltiples d’una unitat de mesura estan relacionats entre si per múltiples o submúltiples de 10, posaria fi – formalment –  a aquell sistema de mesurar.

França fou el primer país a adoptar el sistema mètric decimal l’any  1791, i es convertí en el sistema d’unitats de mesura més usat al món. Durant els darrers dos segles, diferents variants s’han considerat com a sistema mètric, fins que el 1960 es reconegué internacionalment el Sistema Internacional d’Unitats, abreviat SI, com a sistema mètric estàndard.

Actualment el SI és el sistema oficial de mesura de la gran majoria de nacions del món exceptuant-ne Birmània, Libèria i els Estats Units .  No obstant això, existeixen encara alguns països on hi ha lleis que permeten altres sistemes de mesura en alguns casos com és el cas del Regne Unit, on els senyals de trànsit només es permeten en (milles o iardes) conegudes com a sistema d’unitats imperial, o a Hong Kong.

Altres sistemes de mesura estandarditzats diferents del mètric encara tenen un ús força universal, com és el cas de les milles marines o els nusos en navegació marítima i aèria.

Es deia –  i es continua dient – que hi ha diferents VARES DE MEDIR, amb aquesta frase es vol significar que a determinades persones i/o col·lectius se’ls aplica la llei de forma diferent.

El sistema mètric decimal, acabava amb la disbauxa de las VARAS DE MEDIR, i la democràcia – en els pocs països del món que tenen la sort de tenir-la com a sistema de govern– , ha acabat amb allò de que  a determinades persones i/o col·lectius se’ls aplica la llei de forma diferent.

Algú ho havia d’escriure.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *