03.EL CASTELLAR DEL VALLÈS QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ. TENIU IMATGES DELS SAFAREIGS?.

Des del Diari de Castellar del Vallès, on de moment no col·labora cap ‘castellarenç’  de naixement, hem fet algunes coses;  val a dir  però, que en queden MOLTES MÉS, i si hi ha algun castellarenc  – de naixement i/o de naturalització – que vulgui compartir els seus records, ens encantarà fer-nos-en ressò.

Teniu imatges de :

Ambulatori ‘Provisional’ de la Seguretat Social. Escola Emili Carles-Tolrà

Cinema Califòrnia

https://www.lactual.cat/actualitat/carrer-sala-boadella-cine-california-vers-1950_40526_102.html

Escorxador

El Cementiri Parroquial situat al costat de l’Església de Sant Esteve.

Els safareigs de Cal Calissó ,   la Baixada de Palau , el del carrer de les Bassetes, hi ha almenys una imatge del  Safareig del Pont Vell

ELS SAFAREIGS DE SANT ESTEVE DE CASTELLAR

https://www.diba.cat/documents/429042/c0059be1-6fcd-45bd-a3ab-a769504eddca

A finals del segle XIX Sant Esteve de Castellar tenia uns 3.500 habitants però no tenia cap servei d’aquest tipus si exceptuem el Safareig del carrer de les Bassetes que estava situat a l’aire lliure.

Aquest safareig a l’aire lliure es trobava situat al capdavall del carrer, sota la font del mateix nom, la qual té dues piques o bassetes que al sobreeixir omplen aquest safareig que avui en dia s’utilitza com a bassa de reg pels horts del voltant.

Havia anat a retratar-lo

L’any 1897 es construïen Safareigs de la Baixada de Cal Verge

No trobava la data en que es construïen els Safareigs de la Baixada del Palau

Em sorprenia la fotografia del dit Safareig del Pont Vell

Fons: Joan Rocavert Argelagué

Memòries de l’Arxiu d’Història: Safareig del pont Vell, vers 1920

A redós dels arcs petits de la ribera esquerra del pont Vell hi havia aquesta bassa-safareig, coberta amb ramatge, alimentada per l’aigua del rec de can Barba. Hi trobem un grup de dones fent la bugada, segurament veïnes dels carrers del Pont o de Sant Jaume. Hi ha un seguit de detalls: roba assecant-se en una paret, dos coves i uns munts de roba penjats d’unes barres, entre pilastres.

Text: Albert Antonell || Fons: Joan Rocavert Argelagué

https://www.raco.cat/index.php/placavella/article/viewFile/337052/427922

La precarietat d’aquesta instal·lació ens fa pensar en l’existència de infravivendes, aquesta era la causa?

A Sant Esteve de Castellar, i desprès a Castellar del Vallès, s’ha fet una excel·lent feina de destrucció del patrimoni històric i/o artístic, tant, tant, tant, que ni en el supòsit MOLT improbable que TOTHOM comences a fer recerca, es imaginable que es pugues ‘recuperar’ una mínima part.

Havíem fet un article sobre l’aigua l’any 2003; aquell any es va ‘declarar’ internacionalment l’any de l’aigua, i recordo que acabava trobant una fotografia a la pàgina de www.guimera.info , la publicació d’aquell post em portaria a col·laborar amb aquesta associació que malda per fer ‘visible’ la Vall del Corb, la comarca de l’Urgell, la província de Lleida, i la nació catalana. 

Insistim ESPECIALMENT als aborígens ; NO OBLIDEU la vostra història, i FACILITEU TANT COM SIGUI POSSIBLE que els nouvinguts la coneguin també.

Si ho feu, Catalunya us ho agrairà.

Esperem les vostres fotografies, amb el màxim de dades possibles, a l’email castellardiari@gmail.com , coneixercatalunya@gmail.com , tribuna@guimera.info 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *