GUIA SOCIO-LABORAL SARS COVID-19 (SEGONA PART)

Filed under: General — cntaitmarinaalta at 5:27 pm on Divendres, maig 15, 2020

 

GUIA SOCIO-LABORAL SARS COVID-19 (SEGONA PART)

guia laboral sars.covid-19 SEGON-convertido

Descarrega la segona part de la guia en pdf clicant l’enllaç.

 (En castellano más abajo)

 

Encara desconeguem l’origen d’aquest virus. No sabem si és fruit de la pròpia vida reguladora, si prové d’un laboratori, si existeix com a conseqüència de la guerra comercial, si, en definitiva, és la prova més palpable que aquest sistema està podrit i en descomposició. Siga com siga, el més important és que les treballadores estigueu informades i pugueu decidir en tot moment.

 

Aquesta guia és un annex de la Guia laboral davant l’emergència sanitària pel coronavirus (Covid-19) que vam editar a la CNT-AIT de la Marina Alta, amb informació sobre les situacions laborals derivades de la pandèmia, pel que us interessa llegir-la primer. Les que esteu llegint ara són nocions bàsiques dirigides especialment a les treballadores que esteu en contacte directe amb el virus (amb malaltes, amb objectes que han estat en contacte amb malaltes, en ambients on hi ha hagut o hi ha malaltes …). L’hem enfocat en ajudar-vos a prendre les mesures necessàries per assegurar la vostra protecció i la dels que us envolten. El virus, la malaltia que provoca, com es propaga, les seves conseqüències … estan encara en estudi. Tot el que s’està dient pot canviar i, de fet, està canviant. Per sentit comú i com a norma general de prevenció, en aquestes circumstàncies hem de ser més exigents amb les mesures de protecció i seguretat. En la situació actual, ser més desconfiades o aprensives del normal, és una actitud saludable, especialment entre les més vulnerables (de risc, en exclusió, dependents, estigmatitzades …).

1. Els protocols d’actuació dels talls i les disposicions oficials estan canviant per adequar-les als interessos de lucre d’empreses i estalvi de material d’administracions, no a les necessitats de seguretat de les treballadores. Reviseu les versions més actualitzades que s’hagin publicat de tot el que consulteu, però conserveu les versions anteriors: poden ser-vos d’utilitat per a protegir-vos si els vostres caps prenen represàlies, per denunciar negligència o reclamar danys si es poseu malaltes.

2. En el món laboral no hi ha sortides fàcils per a les treballadores: emmalaltir per Coronavirus o enfrontar-se als caps, tot té les seves conseqüències. Mediteu les coses per vosaltres mateixes, debati-ho amb qui tingueu a prop, decidiu què fer i actueu. Fieu-se de la vostra intuïció i la de les vostres iguals. La nostra major defensa serà sempre el suport i l’organització al costat de les nostres companyes de treball i al costat de la comunitat que ens envolta.

3. En els nostres treballs hem de comptar amb totes les proteccions necessàries que garanteixin la nostra seguretat i l’esforç i el cost de les mateixes ha de recaure sobre l’empresa i l’administració, mai sobre la treballadora. L’empresari està obligat a fer els estudis de prevenció i a informar dels perills que hi ha i de les mesures que està prenent per protegir la vostra salut. També ha de donar-te formació perquè puguis enfrontar-te a la teva feina minimitzant riscos. Això ve regulat per la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, entre d’altres.

4. Interessa a totes les treballadores discernir els riscos que corren i actuar per evitar-los. Totes hauríem d’exigir que ens facin els tests específics de detecció de virus. Estan negant-se, més preocupats per estalviar i assegurar els seus beneficis que per salvar vides. Això és especialment important per als que formen part dels grups de risc, treballen amb persones d’ells o que mereixen especial protecció, i per als que treballen amb malaltes.

5. Si es tenen símptomes (tos, febre, dificultat per respirar, dolor muscular, fatiga, diarrea …) cal trucar als telèfons d’informació i a el Centre d’Atenció Primària. És molt possible que si tenim a almenys dos dels tres primers, ens donin la baixa per telèfon per evitar que ens desplacem a aquest. Si no es tenen símptomes però s’ha estat en contacte amb una persona que els tenia, hem de fer el mateix, ja que el virus es contagia fàcilment. Al Centre d’Atenció Primària t’informaran, però revisa també el punt 4 de Procediment d’actuació davant de casos d’infecció pel nou coronavirus (SARS-CoV-2) i reclama la baixa si ho consideres necessari.

6. Els comunicats de baixa i alta només pot donar-los el servei públic de salut. Si et diuen d’un altre lloc, com una mútua o el servei de prevenció de l’empresa, dient que estàs d’alta i has d’incorporar-te, parla amb el teu metge de capçalera. Si t’han enganyat, denuncia-ho a Inspecció de Treball i als serveis d’inspecció de sanitat de la teva comunitat autònoma si treballes per a centres sanitaris.

7. És molt important que totes les comunicacions amb l’empresa es facin de manera que quedi constància fefaent que s’han presentat i del seu contingut. Per no posar burofax ara, proposem registres, correus electrònics, enregistraments d’àudio (els enregistraments de converses en què intervinguis tu no tenen per què ser avisades, són legals i valen com a prova), testimonis … Qualsevol recurs que puguis utilitzar com a prova.

8. Acostuma’t a signar amb “NO CONFORME” o “CONFORMITAT PENDENT DE REVISIÓ” i posar la data al costat de la signatura, a tot el que et presentin per signar. Et tenen que donar una còpia de tot el que firmes.

9. Com la majoria dels treballs formen part d’una cadena on no saps el que fan els que et precedeixen i els que et segueixen, tracta també d’informar-te i prendre mesures en cas necessari.

10. Si la cosa corre pressa o si no creus que s’estiguin prenent les mesures adequades no esperis més i comunica’ls, per qualsevol mitjà que deixi constància, les dificultats que trobes per exercir el teu treball a causa dels riscos que corres o que fas córrer a altres, i que l’empresa és i serà responsable dels danys que poguessis patir o causar. Cerca a: Llei de Prevenció de Riscos Laborals, Reial Decret sobre la protecció dels treballadors contra els riscos relacionats amb l’exposició a agents biològics durant el treball, Reial Decret de seguretat i salut, per a recolzar-te.

11. Si s’entesten a que has de seguir treballant en les mateixes condicions, exigeix-los que t’ho donin per escrit amb data, signatura i segell de l’empresa. Comunica també als serveis de prevenció de riscos laborals de la teva feina, si n’hi ha, i a Inspecció de Treball demanant-los que intervinguin. Fes el mateix amb els serveis d’inspecció sanitària dels Ajuntaments i les Conselleries de sanitat de les CCAA. Entre tant, reuneix totes les proves que puguis (fotos, gravacions, testimonis, documents …) i busca el suport de les teves companyes.

12. En el Procediment d’Actuació per als Serveis de Prevenció de Riscos Laborals davant de l’exposició al sars-cov-2, vénen especificats els casos que el Ministeri reconeix de persones especialment sensibles; cal passar necessàriament pels serveis de prevenció de riscos laborals. Si et trobes en un d’aquests casos has de comunicar la situació. Segons la Guia per a l’actuació en l’àmbit laboral en relació al nou coronavirus del  Ministeri de Treball, si ets persona vulnerable i consideres que hi ha un risc real i imminent de contagi, pots abandonar la feina sense patir represàlies. És fonamental comunicar de forma fefaent l’abandonament i les causes i per si l’empresa vol prendre represàlies, és igualment important que contactis immediatament amb un advocat laboralista i el teu sindicat. Fes-te amb totes les proves i testimonis que puguis. Si treballes en un centre sanitari, pots acudir també als departaments de medicina preventiva per informar-te i informar-los.

13. Si el teu treball és amb persones de risc, cal que l’empresa et faciliti tot el material que calgui per atendre-les adequadament. Cal tractar la situació com si realment estiguessis malalta, pel risc que hi ha de gravetat si contagies a algú, de manera que no només has de exigir les mesures que et protegeixin a tu sinó també les que protegeixin les persones de risc amb què convius. Si no te les dóna, segueix les instruccions de tràmits i denúncies donades abans.

14. Si has tingut contacte estret amb una persona amb símptomes, les disposicions varien. Segons l’Ordre SND / 265/2020 del Ministeri de Sanitat per a centres residencials “Si el personal sanitari mèdic, d’infermeria o d’un altre tipus, ha tingut contacte estret amb un cas possible o confirmat de COVID-19 i no presenta símptomes, seguirà realitzant seva activitat normal així com la vigilància de símptomes”. En canvi, el Procediment d’actuació davant de casos d’infecció pel nou coronavirus (SARS-CoV-2) diu que, en general “No es farà un seguiment actiu dels contactes, únicament se’ls indicarà realitzar quarantena domiciliària durant 14 dies” . A la Guia d’actuació davant COVID-19 en els professionals sanitaris i soci-sanitaris, als 7 dies de tenir símptomes t’has de reincorporar, si portes 3 sense febre i no hi ha problemes respiratoris. El prudent és contactar amb Atenció Primària i demanar la quarantena. Mira “Baixes per quarantena i infecció” de la Guia laboral davant l’emergència sanitària pel coronavirus (Covid-19).

15. Quant a les mesures i equips de protecció, el més important és la generalització del  test específic per a saber on és el virus i poder controlar-ho. També cal exigir formació i informació adequades. Pel que fa a mesures estructurals, organitzatives, d’higiene, etc. es pot trobar informació genèrica en el Procediment d’Actuació per als Serveis de Prevenció de Riscos Laborals davant de l’exposició al sars-cov- 2, al web del Ministeri de Treball i aquí. Tots els materials de la feina de més d’un ús, inclosos els EPI reutilitzables, tenen que descontaminar-se i tornar-los a l’ús sense posar en risc a les treballadores i usant una línia de trasllat i neteja diferent de la resta del material no afectat. En zones de condensació de pacients o objectes contaminats, hem d’exigir una protecció mínima de màscares FFP2, bates i calces d’un sol ús, guants resistents a virus, ulleres de protecció, etc. Recorre a altres companyes, al sentit comú, l’atenció en el que facis i l’experiència per evitar cometre errors. Com a exemple, llegeix el resum de les nostres afiliades del Carlos III.

No us deixeu seduir amb el parany de que som “soldats en una guerra contra el virus”, “herois de la societat”, ni “màrtirs”: som treballadores. L’única cosa que busca aquest frau és fer-nos sentir importants o culpables per convèncer-nos que arrisquem la nostra salut i la de les nostres pròximes, només per ocultar la seva inutilitat i salvar els privilegis dels autèntics responsables de contagis i morts: polítics, empresaris, accionistes .. . Contraresteu els seus FakeNews difonent la veritat. Doneu suport i no deixeu soles a les treballadores que estan publicant i denunciant la crua i brutal realitat.

Som Treballadores No Soldats Ni Herois Ni Màrtirs

Contacta amb nosaltres davant qualsevol dubte o si necessites ajuda.

CNT-AIT MARINA ALTA

la marinaalta@cntait.org

Apartat de Correus 159, 03720, Benissa (Alacant)

blogs.com/a/cntaitmarinaalta

Telèfon: 633 86 15 66

VERSIÓN EN CASTELLANO

Todavía desconocemos el origen de este virus. No sabemos si es fruto de la propia vida reguladora, si proviene de un laboratorio, si existe como consecuencia de la guerra comercial, si, en definitiva, es la prueba más palpable de que este sistema está podrido y en descomposición. Sea como fuere, lo importante es que las trabajadoras estéis informados y podáis decidir en todo momento.

 

Esta guía es un anexo de la Guía laboral ante la emergencia sanitaria por el coronavirus (Covid-19) que editamos en la CNT-AIT de la Marina Alta, con información sobre las situaciones laborales derivadas de la pandemia, por lo que os interesa leérosla primero. Las que estáis leyendo ahora son nociones básicas dirigidas especialmente a las trabajadoras que estáis en contacto directo con el virus (con enfermas, con objetos que han estado en contacto con enfermas, en ambientes donde ha habido o hay enfermas…). La hemos enfocado en ayudaros a tomar las medidas necesarias para asegurar vuestra protección y la de quienes os rodean.

 

El virus, la enfermedad que provoca, cómo se propaga, sus consecuencias… están aún en estudio. Todo lo que se está diciendo puede cambiar y, de hecho, está cambiando. Por sentido común y como norma general de prevención, en estas circunstancias tenemos que ser más exigentes con las medidas de protección y seguridad. En la situación actual, ser más desconfiadas o aprensivas de lo normal, es una actitud saludable, especialmente entre las más vulnerables (de riesgo, en exclusión, dependientes, estigmatizadas…).

 

 1. Los protocolos de actuación de los tajos y las disposiciones oficiales están cambiando para adecuarlas a los intereses de lucro de empresas y ahorro de material de administraciones, no a las necesidades de seguridad de las trabajadoras. Revisad las versiones más actualizadas que se hayan publicado de todo lo que consultéis, pero conservad las versiones anteriores: pueden seros de utilidad para protegeros si vuestros jefes toman represalias, para denunciar negligencia o reclamar daños si enfermáis.

 

 1. En el mundo laboral no hay salidas fáciles para las trabajadoras: enfermar por Coronavirus o enfrentarse a los jefes, todo tiene sus consecuencias. Meditad las cosas por vosotras mismas, debatidlo con quienes tengáis cerca, decidid qué hacer y actuad. Fiaros de vuestra intuición y la de vuestras iguales. Nuestra mayor defensa será siempre el apoyo y la organización junto a nuestras compañeras de trabajo y junto a la comunidad que nos rodea.

 

 1. En nuestros trabajos tenemos que contar con todas las protecciones necesarias que garanticen nuestra seguridad y el esfuerzo y el coste de las mismas debe recaer sobre la empresa y la administración, nunca sobre la trabajadora. El empresario está obligado a hacer los estudios de prevención y a informarte de los peligros que hay y de las medidas que está tomando para proteger vuestra salud. También debe darte formación para que puedas enfrentarte a tu trabajo minimizándolos riesgos. Ello viene regulado por la Ley de Prevención de Riesgos Laborales, entre otras.

 

 1. Interesa a todas las trabajadoras discernir los riesgos que corren y actuar para evitarlos. Todas deberíamos exigir que nos hagan los test específicos de detección del virus. Están negándose, más preocupados por ahorrar y asegurar sus beneficios que por salvar vidas. Esto es especialmente importante para quienes forman parte de los grupos de riesgo, trabajan con personas de ellos o que merecen especial protección, y para quienes trabajan con enfermas.

 

 1. Si se tienen síntomas (tos, fiebre, dificultad para respirar, dolor muscular, fatiga, diarrea…) hay que llamar a los teléfonos de información y al Centro de Atención Primaria. Es muy posible que si tenemos al menos dos de los tres primeros, nos den la baja por teléfono para evitar que nos desplacemos al mismo. Si no se tienen síntomas pero se ha estado en contacto con una persona que los tenía, debemos hacer lo mismo, dado que el virus se contagia fácilmente. En el Centro de Atención Primaria te informarán, pero revisa también el punto 4 de Procedimiento de actuación frente a casos de infección por el nuevo coronavirus (SARS-CoV-2) y reclama la baja si lo consideras necesario.

 

 1. Los partes de baja y alta solo puede darlos el Servicio Público de Salud. Si te llaman de otro sitio, como una mutua o el servicio de prevención de la empresa, diciendo que estás de alta y debes incorporarte, habla con tu médico de cabecera. Si te han engañado, denúncialo a Inspección de Trabajo y a los servicios de inspección de sanidad de tu comunidad autónoma si trabajas para centros sanitarios.

 

 1. Es muy importante que todas las comunicaciones con la empresa se hagan de forma que quede constancia fehaciente de que se han presentado y de su contenido. Para no poner burofaxes ahora, proponemos registros, correos electrónicos, grabaciones de audio (las grabaciones de conversaciones en las que intervengas tú no tienen por qué ser avisadas, son legales y valen como prueba), testigos…Cualquier recurso que puedas utilizar como prueba.

 

 1. Acostúmbrate a firmar con “NO CONFORME” o “CONFORMIDAD PENDIENTE DEREVISIÓN” y poner la fecha junto a la firma, a todo lo que te presenten para firmar. Te tienen quedar una copia de todo lo que firmes.

 

 1. Como la mayoría de los trabajos forman parte de una cadena donde no sabes lo que hacen quienes te preceden y quienes te siguen, trata también de informarte y tomar medidas en caso necesario.

 

 1. Si la cosa corre prisa o si no crees que se estén tomando las medidas adecuadas no esperes más y comunícales, por cualquier medio que deje constancia, las dificultades que encuentras para desempeñar tu trabajo debido a los riesgos que corres o que haces correr a otras, y que la empresa es y será responsable de los daños que pudieras sufrir o causar. Busca en: Ley de Prevención de Riesgos Laborales, Real Decreto sobre la protección de los trabajadores contra los riesgos relacionados con la exposición a agentes biológicos durante el trabajo, Real Decreto de seguridad y salud, para apoyarte.

 

 1. Si se empeñan en que tienes que seguir trabajando en las mismas condiciones, exígeles que te lo den por escrito con fecha, firma y sello de la empresa. Comunícaselo también a los Servicios de Prevención de Riesgos Laborales de tu trabajo, si los hay, y a Inspección de Trabajo pidiéndoles que intervengan. Haz lo mismo con los servicios de inspección sanitaria de los Ayuntamientos y las Consejerías de sanidad de las CCAA. Entre tanto, reúne todas las pruebas que puedas (fotos, grabaciones, testigos, documentos…) y busca el apoyo de tus compañeras.

 

 1. En el Procedimiento de Actuación para los Servicios de Prevención de Riesgos Laborales frente a la exposición al sars-cov-2, vienen especificados los casos que el Ministerio reconoce de personas especialmente sensibles; hay que pasar necesariamente por los Servicios de Prevención de Riesgos Laborales. Si te encuentras en uno de esos casos debes comunicar la situación. Según la Guía para la actuación en el ámbito laboral en relación al nuevo coronavirus del Ministerio de Trabajo, si eres persona vulnerable y consideras que hay un riesgo real e inminente de contagio, puedes abandonar el trabajo sin sufrir represalias. Es fundamental comunicar de forma fehaciente el abandono y las causas y por si la empresa quiere tomar represalias, es igualmente importante que contactes inmediatamente con un abogado laboralista y tu sindicato. Hazte con todas las pruebas y testigos que puedas. Si trabajas en un centro sanitario, puedes acudir también a los departamentos de medicina preventiva para informarte e informarles.

 

 1. Si tu trabajo es con personas de riesgo, es necesario que la empresa te facilite todo el material que precises para atenderlas adecuadamente. Hay que tratar la situación como si realmente estuvieras enferma, por el riesgo que hay de gravedad si contagias a alguien, por lo que no sólo debes exigir las medidas que te protejan a ti sino también las que protejan a las personas de riesgo con las que convives. Si no te las da, sigue las instrucciones de trámites y denuncias dadas antes.

 

 1. Si has tenido contacto estrecho con una persona con síntomas, las disposiciones varían. Según la Orden SND/265/2020 del Ministerio de Sanidad para centros residenciales “Si el personal sanitario médico, de enfermería o de otro tipo, ha tenido contacto estrecho con un caso posible o confirmado de COVID-19 y no presenta síntomas, seguirá realizando su actividad normal así como la vigilancia de síntomas”. En cambio, el Procedimiento de actuación frente a casos de infección por el nuevo coronavirus (SARS-CoV-2) dice que, en general “No se hará un seguimiento activo de los contactos, únicamente se les indicará realizar cuarentena domiciliaria durante 14 días”. En la Guía de actuación frente a COVID-19 en los profesionales sanitarios y socio sanitarios, a los 7 días detener síntomas te tienes que reincorporar, si llevas 3 sin fiebre y no hay problemas respiratorios. Lo prudente es contactar con Atención Primaria y pedir la cuarentena. Mira “Bajas por cuarentena e infección” de la Guía laboral ante la emergencia sanitaria por el coronavirus (Covid-19).

 

 1. En cuanto a las medidas y equipos de protección, lo más importante es la generalización del test específico para saber dónde está el virus y poder controlarlo. También es necesario exigir formación e información adecuadas. En cuanto a medidas estructurales, organizativas, de higiene, etc. se puede encontrar información genérica en el Procedimiento de Actuación para los Servicios de Prevención de Riesgos Laborales frente a la exposición al sars-cov- 2, en la web del Ministerio de Trabajo y aquí. Todos los materiales del trabajo no desechables, incluidos los EPIs reutilizables, tienen quedes contaminarlos y devolverlos al uso sin poner en riesgo a las trabajadoras y usando una línea de traslado y limpieza distinta del resto del material no afectado. En zonas de condensación de pacientes u objetos contaminados, debemos exigir una protección mínima de mascarillas FFP2, batas y calzas desechables, guantes resistentes a virus, gafas de protección, etc.

 

Recurre a otras compañeras, al sentido común, la atención en lo que hagas y la experiencia para evitar cometer errores. Como ejemplo, lee el resumen de nuestras afiliadas del Carlos III.

 

No os dejéis seducir con la trampa de que somos “soldados en una guerra contra el virus”, “héroes de la sociedad”, ni “mártires”: somos trabajadoras. Lo único que busca ese fraude es hacernos sentir importantes o culpables para convencernos de que arriesguemos nuestra salud y la de nuestras allegadas, sólo para ocultar su inutilidad y salvar los privilegios de los auténticos responsables de contagios y muertes: políticos, empresarios, accionistas… Contrarrestad sus FakeNews difundiendo la verdad. Apoyad y no dejéis solas a las trabajadoras que están publicando y denunciando la cruda y brutal realidad.

Somos Trabajadoras No Soldados Ni Héroes Ni Mártires

 

Contacta con nosotros ante cualquier duda o si necesitas ayuda.

 

 

CNT-AIT MARINA ALTA

la marinaalta@cntait.org

Apartat de Correus 159, 03720, Benissa (Alacant)

blogs.com/a/cntaitmarinaalta

Telèfon: 633 86 15 66No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>