El Castellar

El jaciment ibèric del Castellar pertany al municipi de La Llacuna, dins la comarca de l’Anoia i se situa a 905 msnm, en un dels cims de la Serra d’Ancosa, al costat del Puig Castellar situat a 943 msnm.

Es troba en un turó esperonat que ocupa aproximadament mitja hectàrea, a 20 metres per sobre dels camps cultivats, essent el desnivell més pronunciat a la part sud, mentre que a la nord és més suau. Les habitacions excavades als anys vuitanta del segle passat per l’arqueòloga Núria Rafel de la Universitat de Lleida es troben en l’extrem sud d’aquest turó, adossant-se al mur que l’envolta.

Des de l’any 2014 es realitzen excavacions arqueològiques, coordinades per Mireia Sabaté de la Llacuna Recupera/ArqueoVitis i Jordi Morer de Món Iber Rocs, i diversos camps de treball nacionals i internacionals, on la socialització de la recerca amb la participació de joves esdevé la pedra angular del projecte. El recolzament de l’Ajuntament de la Llacuna i la Diputació de Barcelona està facilitant la posada en valor d’aquest espai per la seva visita i integració a l’oferta de patrimoni cultural del municipi.

La recerca d’aquest fortí cal emmarcar-la en l’ibèric final (segles II-I aC), on la fi del sistema ibèric està lligada a la incorporació d’aquest territori al domini romà, després de la segona guerra púnica.

El Castellar forma part del projecte de recerca arqueològica de la Universitat de Barcelona El canvi sociocultural a la Cessetània oriental (Penedès i Garraf) durant la protohistòria i l’època romana republicana: una perspectiva històrica i evolutiva i forma part dels projectes de recerca del Departament del Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Més informació:

Memòria de l’excavació arqueològica poblat ibèric del Castellar de la Llacuna.

La Llacuna Recupera